Икономическото възстановяване на Китай се сблъсква с нови рискове

Глобалното забавяне притиска китайската икономика, а оптимизмът на малките предприятия отново се понижи през септември

09:55 | 27 септември 2022
Обновен: 09:56 | 27 септември 2022
Преводач: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Колебливото възстановяване на китайската икономика продължи и през септември, като ръстът на продажбите на автомобили и жилища в най-големите градове компенсира по-слабото глобално търсене и спадащото бизнес доверие. Такава е прогнозата въз основа на обобщения индекс на осем ранни индикатора на Bloomberg за този месец. Общият показател беше на ниво 5, без промяна спрямо август, което е сигнал, че икономическият подем запазва инерцията си, пише Bloomberg LP.

China 01

Като цяло през третото тримесечие китайската икономика се възстанови от почти пълното свиване през периода април-юни, но това възстановяване беше подкопано от блокадите и избухването на Covid в различни градове на страната, продължаващия спад в жилищното строителство и отслабващото търсене на експортни стоки. Забавянето на световната икономика вследствие на войната между Русия и Украйна, бързото повишаване на лихвените проценти, по-високата инфлация и нестабилността на валутните пазари само ще засилят натиска за понижаване.

Доверието на малките предприятия отново се понижи през септември, като както резултатите, така и перспективите се понижиха в над 500 компании, анкетирани от Standard Chartered Plc. Според доклада на икономистите на банката Хънтър Чан и Дин Шуан спадът "вероятно отразява въздействието на възраждането на Covid-19 в цялата страна". Условията за производителите се подобриха, докато компаниите от сектора на услугите отчетоха спад.

China 02

Covid и ограниченията за овладяването му все още представляват значителен риск за икономиката, като големи градове в страната, включително Чънду, Лхаса и Далян, бяха блокирани за част от този месец. Наложените ограничения за пътуване и контакти между хората вече са довели до намаляване на случаите под 1000 на ден в цялата страна, но също така са нанесли сериозни щети на бизнеса с услуги като хотелиерството и пътуванията, като приходите от туризъм са спаднали с 23% по време на Есенния фестивал по рано този месец. 

Подобни резултати се очакват и за празничната седмица в началото на октомври, когато пътуванията ще бъдат ограничени, а много райони ще се опитат да възпрат хората да се приберат в родните си градове, особено предвид конгреса на Комунистическата партия в Пекин, насрочен за средата на месеца.

Глобално забавяне
Търсенето на експортни стоки беше постоянен и важен двигател за китайската икономика през последните две години и половина на пандемията, но тази подкрепа изглежда отслабва с нарастването на опасенията от рецесия. Южнокорейският износ, водещ индикатор за световната търговия, се сви с почти 9% през първите 20 дни на този месец спрямо година по-рано, което е едва вторият спад за почти две години и най-големият спад от юли 2020 г. насам. 

Разходите за доставка на стоки от Китай се сринаха до най-ниското ниво от повече от две години, тъй като намаляващото търсене най-накрая облекчи претоварването, което тормозеше световните вериги за доставки. Макар че това ще помогне за понижаване на високата инфлация в САЩ и други страни чрез намаляване на разходите за доставка, спадът ще навреди на китайските компании. 

Продажбите на автомобили бяха един от светлите моменти, като през първите две седмици на месеца продажбите се увеличиха. Търсенето на автомобили беше стимулирано от субсидиите и данъчните облекчения за електромобили и беше важна сила за подпомагане на икономиката. Въпреки че автомобилите бяха основен двигател на ръста на промишленото производство и продажбите на дребно през август, икономисти като Лу Тин, главен икономист за Китай в Nomura Holdings Inc. предупредиха, че политическият стимул ще започне да се изчерпва.

Друг положителен знак е, че спадът в продажбите на недвижими имоти в четирите най-големи града на Китай може би е започнал да отслабва. По данни на Bloomberg през първите седмици на септември продажбите в Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шънджън отбелязаха лек ръст, което е първото увеличение от месеци насам.  

China 03

Това би могло да бъде признак, че усилията на правителството да подпомогне жилищния пазар имат ефект, въпреки че спадът на цените и замразените строителни проекти са по-скоро проблем в по-малките регионални градове, отколкото в най-големите райони от първо ниво. China Construction Bank Corp. планира да създаде фонд на стойност 4,2 млрд. долара, който да изкупува имоти от строителни предприемачи, а банките намаляват лихвените проценти по ипотечните кредити и предлагат специални заеми, за да гарантират завършването на строежите. 

По данни на Standard Chartered активността на малките предприятия в сектора на недвижимите имоти се подобрява през септември. Според Крейг Ботъм от Pantheon Macroeconomic обаче тя само се е променила от "ужасна" на "много лоша". "Необходими са повече пари, за да се прекъсне низходящата спирала, в която се намира секторът, и да се възстанови доверието на пазара", пише той.