Електрическите камиони са тук, но ще изминат дълъг път до масовата употреба

Редица компании ще представят моделите си в Хановер, ключовият въпрос е колко време ще им отнеме скокът от изложението до пътя

18:05 | 19 септември 2022
Обновен: 18:05 | 19 септември 2022
Автор: Вилфред Екъл-Дорна
Снимка: Bloomberg Creative Photos
Снимка: Bloomberg Creative Photos

След електромобилите на пазара идват и електрическите камиони.

Глобалните лидери Daimler и Volvo се присъединяват към десетките производители на търговски превозни средства в Германия тази седмица, за да покажат най-новите си електрически модели, които ще дебютират на изложението в Хановер IAA Transportation, пише Bloomberg.

Daimler ще покаже своя Mercedes-Benz eActros LongHaul, способен да превозва 22 тона на разстояние от 500 км с едно зареждане на батерията. Марката MAN на Traton ще участва със своя 40-тонен камион, който поддържа бързо зареждане на батерията. Шведската Volvo ще предложи на посетителите тестдрайв на своите електрически платформи.

Ключовият въпрос, на който представителите на сектора ще трябва да отговорят, е колко време ще отнеме на техните превозни средства, за да направят скок от изложението до пътищата.

Високите цени на батериите и практически несъществуващата зарядна мрежа за камиони остават значителни предизвикателства, докато превозвачите оценяват инвестициите си на фона на енергийната криза в Европа и забавящата се глобална икономика.

„Сега се предлагат много повече електрически камиони, но тяхното налагане изостава, особено в Европа“, изтъква Николас Сулополус, анализатор в BloombergNEF. „Производственият капацитет все още се увеличава бавно, няма достатъчно подходящи обществени зарядни станции и батериите за камиони остават скъпи“, добавя той.

Все пак има желание сред компаниите нещата да се променят. Европейските дружества трябва да спазват по-строги правила за камионите, работещи в градските райони заради целите за подобряване на качеството на въздуха. Електрифицирането на тежкотоварните превозни средства ще бъде от ключово значение за справяне с изменението на климата, тъй като те са отговорни за около една четвърт от емисиите от пътния транспорт в Европейския съюз (ЕС).

Брюксел иска индустрията да намали въглеродните емисии при новите камиони с 30% до 2030 г. Повечето производители залагат, че електрическите батерии, а не водородните горивни клетки, ще бъдат доминиращата технология за постигане на това.

И все пак повечето страни в региона не предлагат някакви стимули. В същото време САЩ планират да предоставят по 40 хил. долара при покупка на електрически камион.

Traton, собственост на Volkswagen, обеща, че половината от нейните камиони, които ще бъдат в пуснати в продажба до края на това десетилетие, ще работят без изкопаеми горива. Нейната марка Scania тази година достави 80-тонен електрически камион на компанията SCA, която използва превозното средство за извозване на дървен материал в Северна Швеция.

Миналата седмица Volvo започна серийно производство на своите тежкотоварни електрически превозни средства. Компанията твърди, вече е продала повече от 2600 камиона, захранвани с батерии.

Сроковете за серийно производство се различават според компанията, тъй като производителите изпитат затруднения при увеличаването капацитета си и имат проблеми при добавянето на части.

Камионът eActros LongHaul на Daimler няма да започне масово производство до 2024 г., а платформата на MAN трябва да бъде пусната година по-късно. Nikola, която планира да покаже своята водородна бета версия на влекача Nikola Tre на изложението тази седмица, е доставила само няколко десетки камиона. Американският ѝ конкурент Tesla Inc. пък отложи дебюта на своя Semi вече няколко пъти.

Volvo, Traton и Daimler планират да инвестират 500 млн. евро през следващите пет години, за да инсталират най-малко 1700 зарядни устройства в Европа за тежкотоварни превозни средства. Daimler се присъедини към подобен проект с BlackRock в САЩ.