Daimler ще се преименува на Mercedes-Benz и ще листне звеното си за продажба на камиони

Звеното за производство на камиони на Daimler може да бъде оценено на около 29 милиарда евро

20:01 | 3 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Daimler планира да се раздели в един от най-големите световни производители на луксозни автомобили и комерсиални превозни средства, преименувайки се на Mercedes-Benz и отделно листвайки звеното си за производство на камиони на борсата до края на годината, съобщава Bloomberg.

Планът да се предостави по-голямата част от Daimler Truck на акционерите, обявен в сряда, е най-съществената стъпка, която Ола Калениус прави, след като зае ръководния пост в германския гигант преди почти две години.

Разделението ще успокои инвеститорите, които отдавна настояват за него, позовавайки се на ниската оценка на компанията. Въпреки че Daimler наскоро промени корпоративната си структура, за да предостави повече независимост на основните си звена, ходът беше разглеждан като полвинчата мярка, която не успя съществено да увеличи доверието в компанията.

Звеното на

Звеното на Daimler за камиони устойчиво генерира една пета от продажбите на компанията. Графика: Bloomberg 

“Изходът е изключително положителен за всички акционери и ние сме убедени, че това е също в най-голям интерес на всички служители на Daimler”, заяви Арнд Елингхорст от Sanford C. Bernstein. “Това също така е силно положително събитие за германския корпоративен пейзаж и за финансовия пазар”, добавя той.

Звеното за производство на камиони на Daimler може да бъде оценено на около 29 милиарда евро, въпреки че ще трябва да подобри значително възвръщаемостта си, за да оправдае тази оценка, пишат анализатори на Deutsche Bank в доклад от януари. Очакванията на Bernstein са дори по-високи за оценка от 35 милиарда евро.

Междувременно Volvo публикува положителни прогнози за глобалния пазар на камиони по-рано в сряда, заедно с отчета си, който показа по-добри от очакваното резултати за тримесечието. Транспортната и строителна активност напълно се възстановяват на повечето пазари, което повишава увереността на потребителите, посочват от компанията. Тя повиши очакванията си за продажбите на тежкотоварни камиони в Европа и Северна Америка с общо 90 хиляди бройки през тази година.

Служителите на Daimler по-рано се противопоставиха на продажбата на отделни звена на компанията, но запазиха вратата отворена за частично листване на звеното за продажба на камиони. Германкият конкурент на компанията Volkswagen премина към първично публично предлагане на своите операции за производство на камиони Traton през 2019 г., като бизнесът сега има пазарна капитализация от почти 12 милиарда евро. Traton се съгласи миналата година да придобие Navistar International, за да се конкурира с Daimler и Volvo на пазара в Северна Америка - най-големият източник на печалба за индустрията.

Звеното на Daimler за камиони е допринесло с 40,2 милиарда евро за приходите на компанията през 2019 г., става ясно от годишния ѝ доклад. То е продало 488521 превозни средства в световен мащаб и е генерирало печалба от 2,6 милиарда евро преди лихви и данъци през тази година.