Мъск: Бил Гейтс няма представа от електрически камиони

Коментарът на главния изпълнителен директор на Tesla е по повод по-ранна публикация на Гейтс относно бъдещето на мобилността

10:37 | 13 септември 2020
Обновен: 10:52 | 13 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че Бил Гейтс “няма представа” от електрически камиони, отговаряйки на въпрос на последовател в Twitter относно дългоочаквания “Battery Day”, съобщава Bloomberg. 

Отговорът на Мъск беше на въпрос относно изказване на Гейтс за електрическите камиони. През август в публикация в блог съоснователят на Microsoft представи оценката си за бъдещето на мобилността, като предположи, че светът трябва да използва чисто електричество за задвижването на възможно най-много превозни средства, като обаче добави, че “вероятно това никога няма да е практично решение” за тежките превозни средства, товарните кораби и пътническите самолети. 

Tesla вече заяви, че се очаква доставките на нейния камион Semi, който беше представен през 2017 г., да започнат през 2021 г. 

Гейтс обаче смята, че бъдещето за пътуванията на дълги разстояния вероятно ще включва използването на алтернативни горива, тъй като батериите са големи и тежки. Коментарът му не беше свързан конкретно с електрическите камиони. 

В публикацията си Гейтс се съгласява, че “електромобилите са отлични за пътуване на къси разстояния”, като отбеляза, че секторът е постигнал значителен напредък на фона на повишената конкуренция и по-голямата достъпност. В същата си публикация милиардерът приветства няколко компании, които скоро ще представят напълно електрическите си камиони за потребителите, като General Motors и Ford, както и някои нови производители в сектора - Rivian and Bollinger, като обаче не назова Tesla и нейния електрически Cybertruck.

Гейтс е вторият най-богат човек в света, докато Мъск е на четвърто място според индекса Bloomberg Billionaires. Богатството на основателя на компанията за електромобили нарасна, след като акциите ѝ поскъпнаха с над 400% през тази година.