Майкъл Сейлър заложи милиарди долари на биткойн и загуби

Въпреки всичко вече бившият главен изпълнителен директор на MicroStrategy остава поддръжник на криптовалутата

17:45 | 4 август 2022
Обновен: 19:32 | 4 август 2022
Автор: Николета Рилска
Майкъл Сейлър, MicroStrategy. Снимка: Bloomberg
Майкъл Сейлър, MicroStrategy. Снимка: Bloomberg

Ако питате Майкъл Сейлър защо заложи бъдещето на компанията си на биткойн, той ще ви отговори, че не е имал друг избор, пише The Wall Street Journal.

През 2020 г. имаше застой при акциите на MicroStrategy и технологичната компания се бореше да се конкурира със софтуерните гиганти. „Щяхме да умрем от бърза смърт или от бавна смърт, или можехме да предприемем рискована стратегия“, коментира Сейлър.

Той избира да купи биткойни – много от тях. Това решение обаче има обратен ефект. MicroStrategy обяви, че Сейлър ще бъде отстранен от поста на главен изпълнителен директор на компанията – на който е от 1989 г., на фона на огромните загуби, свързани с биткойн.

Любовта на Сейлър към биткойн започва на 11 август 2020 г., когато компанията обяви план да използва 250 милиона долара – половината от корпоративните си резерви, и да ги обърне в биткойни. Оттогава цената на криптовалутата се понижи наполовина и след това отново се понижи с още 50%.

Като цяло MicroStrategy набра 2,4 милиарда долара в дългове и заеми. Тя емитира акции за един милиард долара. Компанията използва всичко, за да купи биткойни.

За известно време изглеждаше, че решението работи. Цената на биткойн се повиши от около 11900 долара през август 2020 г. до близо 69 хиляди долара през ноември 2021 г. Акциите на MicroStrategy поскъпнаха от 124 долара в деня преди изявлението ѝ до рекордните 1273 долара на 9 февруари 2021 г.

Във вторник обаче MicroStrategy обяви седма загуба за тримесечие от общо осем изминали тримесечия, след като компанията започна да купува биткойни. Този път загубата е голяма: един милиард долара, като в нея голям дял имат биткойните.

В същия ден компанията обяви, че Фонг Ле – нейният президент, ще поеме ролята на главен изпълнителен директор. Сейлър остава в дружеството на председателския пост. 

Акциите на MicroStrategy поевтиняха с почти 50% на годишна база по-рано тази седмица и със 78% спрямо рекордните им цени.

Компанията разполага с близо 130 хиляди биткойна, оценени на около три милиарда долара спрямо настоящите цени на пазара. Междувременно пазарната ѝ капитализация е около 3,1 милиарда долара.

Загубите на MicroStrategy отразяват волатилността на биткойн. Съгласно счетоводните правила, компанията трябва да оценява стойността на своите биткойн притежания всяко тримесечие и да взема такса за обезценка, ако цената се понижава. MicroStrategy е поела редица от такива такси на обща стойност около два милиарда долара.

Стратегията за биткойн превърна Сейлър в един от най-отявлените поддръжници на токена. Неговата стена в Twitter, където той има 2,6 милиона последователи, е постоянен поток от публикации в подкрепа на биткойн.

В интервю Сейлър посъветва хората „да вземат всичките си пари и да купят биткойни. След това да отделят цялото си време, да измислят как да заемат още пари и да купят още биткойн. След това – да отделят цялото си време, за да изчислят какво могат да продадат, за да купят биткойни“.

По подобен начин той заяви в конферентна зала в Маями, пълна с криптоентусиасти, че те никога не бива да продават биткойните си.

Това е философия, която разтревожи някои експерти на пазара.

„MicroStrategy не е идеалната инвестиция за повечето трейдъри“, заяви Едуард Моя, анализатор на Oanda. Той обяснява, че стратегията на компанията е просто да купува и да държи биткойни – няма момент, в който прибира печалба. Освен това, в такъв случай няма хедж срещу волатилност и спадове. Когато се стигна до разпродажбите, MicroStrategy имаше пълна експозиция към тях.

Въпреки рисковете и критиките Сейлър все още вярва в стратегията си и в биткойн. В интервю миналата седмица той отбеляза, че цените акциите на MicroStrategy все още са доста над нивата си преди покупката на биткойн и вярва, че стратегията е повишила профила на компанията.

Сейлър добавя, че ще продължи да ръководи инвестициите на MicroStrategy в биткойн. Бившият директор на компанията няма планове да продава биткойни и все още очаква цената им да се повишава с годините. Дружеството потвърди във вторник, че няма да продава токени.

По думите на Сейлър промяната на ролите е била част от дългосрочен план. „Новата изпълнителна структура значи, че мога дори по-ентусиазирано да се фокусирам върху комуникациите и стратегията и подкрепата за биткойн“, посочва той.