ОПЕК+ изпълни мисията си, но не очаквайте да се разпадне

Реалното производство на групата е толкова далеч от нейната цел, че всяка условна промяна на този показател е напълно без значение

10:25 | 3 юли 2022
Обновен: 13:29 | 3 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Групата на производителите на петрол ОПЕК+ изпълни задачата си да възстанови целия петрол, който изтегли от пазара по време на пандемията от Covid-19 - поне на хартия. Но не очаквайте той да изчезне още сега, пише Джулиан Лий в рубриката Bloomberg Opinion.
Групата от 23 държави износителки на петрол се срещна виртуално в четвъртък - е, тези, които можеха да влязат в залата, го направиха, някои очевидно не успяха да се включат в разговора - и се съгласи да добави обратно през август последния транш от 9,7 млн. барела дневно доставки, които се съгласи да намали през април 2020 г. И така, това е всичко. Работата е свършена. 

Срещата следваше модела на последните си предшественици, като се отличаваше единствено с краткостта си. Ако сте си мислили, че министрите ще отделят минута, за да се загрижат за света, който се намира на ръба на рецесията, а цените на горивата в много страни потребителки достигат нови върхове, сте сгрешили.

Резултатът - повишаване на общия лимит за производство на 20-те членки, които имат целеви показатели, с 648 000 барела дневно - беше широко загатнат още на предишната среща в началото на юни. Фактът, че те нямат никаква надежда да увеличат предлагането с толкова много, изглежда няма значение. 

Реалното производство на групата е толкова далеч от нейната цел, че всяка условна промяна на този показател е напълно без значение. По данни на ОПЕК през май общият добив на същите тези 20 държави - Иран, Либия и Венецуела получиха изключения от съкращенията на добива поради индивидуалните си специфики - е бил с повече от 2,6 млн. барела дневно по-нисък от целта им.

OPEC 01

Групата не е в състояние да изпомпва толкова, колкото е обещала, вече повече от година и почти всеки месец изостава все повече. Влиянието на санкциите и избягването на руския суров петрол от някои европейски купувачи се отрази на производството на страната, което през май намаля с над 800 000 барела дневно в сравнение с февруари.

OPEC 02

Но Русия не е единствената страна, която не може да изпомпва толкова, колкото ѝ е позволено. Само двама членове на групата ОПЕК+ изпълниха или надхвърлиха производствените си цели през май. Нигерия и Ангола, двата най-големи производителя в Африка, успяха да добият само три четвърти от разрешеното им количество суров петрол.

И така, какво е бъдещето на групата сега, след като тя условно е възстановила целия добив, който намали?

Не очаквайте тя да се разпадне. При цялата си несъщественост за реалните доставки, дори производителите извън ОПЕК, като Русия, Казахстан, Мексико и Малайзия, изглежда, че са в нея за дълъг период от време.

И защо не? Членството не им струва нищо, за разлика от колегите им от ОПЕК. Както се изрази един от делегатите преди няколко месеца, запитан каква е ползата от членството в ОПЕК+, достъпът до анализаторите на ОПЕК е все едно да имаш безплатна консултантска услуга. Към това трябва да се добави и фактът, че членството осигурява място на масата с някои от най-големите износители на петрол в света, както и глас, макар и малък, при определянето на политиката за добив.

И тъй като всеки член на организацията, който не е член на ОПЕК, изпомпва на пълни обороти, целите за добив не са ограничение за производството.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще поиска от арабските страни от Персийския залив да отворят по-широко крановете при посещението си в региона по-късно този месец, но това не трябва да притеснява останалите членове на групата, тъй като техните кранове вече са отворени докрай.

Така че засега нещата ще продължат по старому. Може би няма смисъл министрите да се събират всеки месец, след като в началото на август определят следващата си стъпка, но може би нямаше смисъл да се събират и през цялата година.