Най-тежката разпродажба на облигации от десетилетия насам обхваща Европа

Нарастващите цени по заемите са предизвикателство за корпоративния свят

10:40 | 25 юни 2022
Обновен: 14:13 | 29 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Най-тежката разпродажба на облигации от десетилетия насам обхваща Европа, сочат почти всички показатели, съобщава Bloomberg. Ситуацията е по-трудна дори от времето на финансовата криза от 2008 г.

Независимо дали става въпрос за възвръщаемостта, скоростта на нарастване на доходността или продължителността на разпродажбите, инвеститорите са изправени пред исторически предизвикателства. Индексът за европейския дълг от инвестиционен клас се понижава в рамките на седем поредни месеца – най-дългата губеща серия от създаването му през 1998 г. Спадът в размер на 12,9% през последните 12 месеца също е най-тежкият в историята му.

Разпродажбите на

Разпродажбите на европейски корпоративни облигации са най-тежките в историята. Графика: Bloomberg 

Разпродажбите – драматично преобръщане след десетилетията на силно приоритизиране на пазара, се случват в резултат на затягането на паричните политики на централните банки по света в опит да охладят инфлацията.

“Пазарите се понижават през по-голямата част от тази година“, коментира Кейл Клок, старши портфолио мениджър във Fisch Asset Management. „Много рядко се получава този вид повтаряща се отрицателна възвръщаемост“, добавя той.

Разпродажбата е по-тежка спрямо два сравними периода, твърди още експертът: коронавирусната пандемия, за която отне само няколко седмици, преди централните банки да успокоят пазарите – и голямата финансова криза, която доведе до серия от „резки, бързи спадове“.

Инвеститорите сега се опитват да преценят колко лихвени повишения са ценообразувани на пазарите и колко дълго ще продължат разпродажбите на корпоративни облигации.

Повишаване на лихвите

Инфлацията във Великобритания се ускори до 9,1%, като трейдърите залагат, че Английската централна банка ще увеличи основните лихви с още 160 базисни пункта през тази година. Икономисти прогнозират, че Федералният резерв ще увеличи лихвите със 75 базисни пункта отново през юли, а Европейската централна банка ще сложи край на отрицателните лихви през есента.

Марио Сентено, член на Управителния съвет на ЕЦБ, заяви в петък, че нормализирането на паричната политика на институцията ще се случи постепенно. Тази перспектива не преустанови разпродажбите на европейски облигации с фиксирана доходност в рамките на най-тежката седмица на отлив на парични потоци за тях от март 2020 г., сочат данни на EPFR Global, която се позовава на анализатори на Bank of America.

Междувременно индикаторите за рецесия алармират – цените на медта – приемана като ключов показател за състоянието на глобалната икономика, се свиват до 14-месечно дъно.

За играчите на пазара на облигации по-високите цени по заемите, пред които ще се изправят компаниите, просто ще натиснат по-силно спирачките на икономиката. „Можем да видим отражение върху печалбите заради неочакваното увеличение на цената на дълга“, коментира Тимъти Рахил, кредитен стратег на ING.

Средната доходност по корпоративните облигации в евро нараства от 2,9 процентни пункта през тази година до 3,4% според индекса на Bloomberg. 

 Ръстът на

Ръстът на доходността по европейските корпоративни облигации е най-висок от десетилетия. Графика: Bloomberg 

Има и един измерител, спрямо който корпоративните облигации са се справяли по-слабо при предишни кризи: спредът между това, което заемодателите плащат, и основните лихви се повиши повече по време на дълговата криза в еврозоната през 2010-2012 г., например.

Но това усложнява проблема за инвеститорите в облигации; за разлика от онези години, водещи облигации като сега германските също се разпродават рязко, което оставя на трейдърите малко опции накъде да насочат парите си.

Увеличението в разходите по заемите наистина ще се почувства както в кредитните рейтинги, така и в способността на компаниите да изплащат дълговете си.

„С други думи – повече спадове и повече неизпълнения“, коментира Рахил от ING.