Къде се крият руските мегаяхти

Въпреки че много държави не са обявили официално санкции срещу Русия, геополитически натиск от САЩ или Великобритания може да ги накара да променят отношението си

13:00 | 26 юни 2022
Обновен: 14:31 | 26 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Когато суперяхтата Amadea на стойност 325 милиона долара, която е свързана с руския милиардер Сюлейман Керимов, отплава във Фиджи през април, капитанът може би е помислил, че е намерил безопасно убежище, пише Bloomberg.

Спокойната островна държава в южната част на Тихия океан не се беше присъединила към глобалния тласък за налагане на санкции срещу Русия и само няколко седмици преди това се въздържа при гласуване на резолюция на ООН, подкрепяща териториалната цялост на Украйна.

И все пак седмица след пристигането на Amadea, властите на Фиджи задържаха луксозната яхта по искане на правителството на САЩ, което твърди, че Керимов, който е санкциониран заради връзките си с Путин, е истинският собственик на кораба. В крайна сметка САЩ спечелиха поредица от правни предизвикателства и иззеха кораба, отплавайки го до Хонолулу миналата седмица.

Този епизод показва как безопасните места стават все по-малко за руските магнати, които търсят къде да паркират своите плаващи дворци четири месеца след инвазията на страната им в Украйна. САЩ и Европа преследват техните суперяхти, вили и други активи заради връзките им с Путин. Вече повече от дузина лодки на стойност над 2,25 милиарда долара бяха заловени от САЩ, държави от ЕС и други съюзници - като Фиджи.

САЩ сформираха работна група, наречена KleptoCapture с цел преследване на активите на руски олигарси. Отрядът, заедно с Федералното бюро за разследване, Службата на маршалите на САЩ и бреговата охрана, изпрати агенти във Фиджи, за да преследват Амадея. В Европа Германия, Италия, Испания и други правителства конфискуваха свръхлуксозни плавателни съдове, като най-скъпия сред тях досега е Dilbar на руския милиардер Алишер Усманов, която се оценява на цели 750 милиона долара.

След като Amadea беше задържан за първи път, заместник-главният прокурор на САЩ Лиза О. Монако издаде предупреждение към руските магнати, заявявайки, че Министерството на правосъдието „наблюдава всяка яхта, закупена с мръсни пари“.

„Това изземване е знак за всеки корумпиран руски олигарх, че не може да се скрие – дори в най-отдалечената част на света“, каза тя.

Страхувайки се, че техните яхти ще бъдат конфискувани, собствениците ги изпратиха на малък брой места, които все още се считат за приятелски настроени - позволявайки на корабите да акостират или да плават без притеснения - включително Дубай в Обединените арабски емирства, Турция и Малдивите, според Spire Global Inc., фирма за данни и анализи, която използва сателитна технология за проследяване на морската дейност.

Все пак може да бъде трудно да се предвиди как страните биха реагирали на руска мегаяхта в техните води, като например в случая с Amadea, или как правителствата биха могли да променят подхода си към санкциите с политически натиск или промяна в администрацията.

„Тъй като веригите за доставки продължават да се променят и опасенията както за икономическата, така и за продоволствената сигурност се издигат до нивото на национални кризи, решението дали да се предприемат действия срещу руските кораби, или да им се позволи безопасно убежище, може да се промени“, каза Иън Ралби, главен изпълнителен директор на I.R. Consilium, консултантска компания за морско право и сигурност.

Тъй като войната в Украйна се проточва, дори т. нар. неутрални страни, които не са наложили санкции, може да бъдат принудени да помогнат при конфискации. Геополитическите съображения често имат по-голяма тежест от морското право, когато става въпрос за конфискации, каза Елизабет Менденхол, асистент по морски въпроси и политически науки в Университета на Роуд Айлънд.

„Става дума повече за отношенията между САЩ или Обединеното кралство и страната, от която искат да получат помощ“, каза тя. „САЩ и Великобритания могат да използват моркови или пръчки, свързани с други въпроси, за да накарат държавите да им сътрудничат“.