Как Берлин превзема огромната руска империя за търговия с газ

Германия се бори да овладее дъщерната Gazprom Germania без да пробие бюджета си

11:20 | 17 юни 2022
Обновен: 13:50 | 17 юни 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съдбата на Gazprom Germania може да има последици далеч отвъд границите на Германия. Като несръчен управител, Берлин сега се надпреварва с времето, за да спаси глобалните търговски дейности на "Газпром" и да ги продаде, като същевременно осигури собствените си доставки, пише Wall Street Journal.

След като Москва нахлу в Украйна, германското правителство пое ангажимент да откаже страната от руския природен газ. Тази седмица то заяви, че ще отпусне милиарди евро на германското дъщерно дружество на руския газов гигант ПАО "Газпром", за да предотврати неговия фалит.

Спешната помощ от около 10 млрд. евро, обявена във вторник, идва само няколко седмици, след като Берлин пое контрола върху германския бизнес на "Газпром".

Сагата стана пример за трудностите и противоречията, пред които е изправен Берлин, който бавно се отказва от силната зависимост от руската енергия, като същевременно се опитва да гарантира, че руските доставки ще продължат да текат в краткосрочен план, за да захрани гладната си за газ икономика. Това също така показва как Русия на президента Владимир Путин от години използва енергията, за да се впише в структурата на световната икономика.

Съдбата на Gazprom Germania GmbH, както се нарича дъщерното дружество, може да има последици далеч отвъд границите на страната. Въпреки името си, компанията има глобална мрежа с офиси в Тексас, Мексико и Сингапур. Нейното дъщерно дружество в Обединеното кралство е един от най-големите доставчици на газ за предприятия и институции в страната, с 30 000 клиенти, сред които са Националната здравна служба, магазини, заведения и английският футболен клуб "Челси".

Историята за това как Берлин се превърна в неохотен стопанин на голяма част от международния бизнес на Газпром започна на 31 март, когато руският гигант заяви, че се отказва от собствеността на германското си дъщерно дружество.

Съобщението озадачи и разтревожи държавните служители в Берлин: Дъщерното дружество доставяше голяма част от природния газ на Германия и притежаваше критична инфраструктура в страната, като хиляди километри тръбопроводи и огромни съоръжения за съхранение. Преди войната в Украйна повече от половината от вноса на газ в Германия идваше от Русия.

Германски официални лица заявиха, че по-късно са научили, че контролът върху звеното е бил прехвърлен на московски дисководещ и търговец на автомобили. Те смятат, че руската компания може да се е опитала да анулира договорите на "Газпром" с европейските му клиенти, за да наложи предоговаряне при по-благоприятни условия и в крайна сметка по-високи цени.

В рамките на няколко часа германският канцлер Олаф Шолц, ключови министри и помощници се намесиха. След като не успяха да убедят ръководителите на енергийни компании да поемат бизнеса, Шолц и неговите помощници задействаха план Б, като поставиха компанията под опеката на германския енергиен надзор. Това беше възможно, тъй като Газпром не беше уведомил Германия предварително за промяната на собствеността, както изисква германското законодателство. Преди решението да бъде обявено на 4 април, съветник на Шолц се обади на руския посланик, за да му съобщи, че предприятието вече е под контрола на правителството.

Сега правителството трябва да извърши одит на разрастващия се консорциум, да открие всички скрити задължения, които се крият в непрозрачната мрежа от компании, и или да национализира някои части, или да раздели и продаде активите на търг, без да прекъсва жизненоважния за икономиката поток от руски газ за Германия.

Газпром не отговори на искането за коментар.

"Опитахме се да разберем изключително сложните взаимовръзки, които съществуват в 49-те дъщерни дружества, да оценим рисковете и да се съсредоточим върху сигурността на доставките за Германия и нашите европейски съседи", заяви Клаус Мюлер, ръководител на Федералната агенция за мрежите, регулаторът, който сега управлява бизнеса. "Просто няма пътна карта, няма модел за подражание за ситуацията, в която се намираме в момента... Това е уникална ситуация в германската икономическа история."

Десетки правителствени служители и външни експерти в момента пресяват отчетите на компаниите. Ключов сред тях е Йорг Кукис, бивш банкер от Goldman Sachs Group Inc., който стана икономически съветник на Шолц. Според официални лица Кукис, експерт по деривати, съветва Шолц да не национализира фирмата поради риска, че тя може да крие достатъчно големи задължения, за да нанесе щети на държавния бюджет.

Газпром и руските мениджъри на компанията в Германия досега са отказали да съдействат на правителството в одита, твърдят няколко служители.

"Това е умишлено непрозрачна конструкция и ние се опитваме да наложим повече прозрачност, но те правят всичко, за да попречат на това... Това не е приятелско сътрудничество", каза един от служителите.

Високопоставен ръководител на Gazprom Germania отрича това. Той заяви, че си сътрудничи с властите, както и с Boston Consulting Group и CMS Hasche Sigle - частни консултанти, наети от правителството, за да помогнат за управлението на руския холдинг и да разследват счетоводните му документи.

Значителен брой от служителите на Gazprom Germania в Германия са руски граждани, каза изпълнителният директор. Някои руски граждани, които осигуряват техническа и ИТ поддръжка, ще бъдат преместени от Санкт Петербург, Русия, в Дубай, за да могат да продължат работата си, каза изпълнителният директор.

Gazprom Germania, която през 2020 г. генерира приходи в размер на 12,8 млрд. евро, притежава Wingas GmbH, един от най-големите дистрибутори на природен газ в Германия, с големи индустриални клиенти.

Gazprom Germania притежава и материални активи, като например инфраструктура за съхранение на газ в цяла Германия, включително Rehden, най-голямото газохранилище в ЕС, както и съоръжения в други държави като Нидерландия, Австрия и Чешката република. Това са основните кандидати за потенциална продажба.

Приходите, които Берлин оценява на до 3 млрд. евро, ще бъдат прехвърлени на Газпром. Няколко компании са проявили интерес към разговори с правителството, каза служителят, но отделянето на здравите части от конгломерата ще бъде юридически трудно.

"Последното нещо, което искаме да направим, е да предявим иск за обезщетение, който да бъде одобрен от германски съд, и по този начин да увеличим купчината пари, които изпращаме на Путин", каза служителят.

Gazprom Germania има редица дългосрочни договори за доставка на газ с Gazprom. Според германски служители е изключително важно да се гарантира запазването на тези договори, тъй като те фиксират по-стари и по-ниски цени на газа. Предоговарянето на нови договори би означавало по-високи цени, което би направило инфраструктурата непривлекателна за потенциалните купувачи.

"Когато купихме газохранилищата, никой друг не ги искаше - защото никой друг не можеше да ги поддържа пълни, и това продължава да е така", каза бившият изпълнителен директор на Gazprom Germania.

През май Русия наложи санкции на около 30 дъщерни дружества на Gazprom Germania - тя пощади повечето от тези части на бизнеса, които участват в доставките на газ за Германия - което може да затрудни продажбата и на тези предприятия. Целта на руските санкции, според официални лица, не е била да се спрат потоците, а да се оскъпи газът за компанията и да се притисне Германия.

Германски официални лица заявиха, че това прави спасяването неизбежно, тъй като компанията се бори да получи финансиране от капиталовите пазари, изплашени от санкциите между Русия и Запада. Освен това компанията е принудена да купува все по-скъп газ на спот пазара.

Създадена през 90-те години на ХХ в. от бивши източногермански служители и с персонал от бивши членове на тайната полиция "Щази", за да се занимава с износа на газ за Германия, Gazprom Germania по-късно се разраства и се превръща в едно от най-важните международни подразделения на "Газпром" чрез поредица от придобивания и консолидации.

По време на Студената война Съветският съюз открива дъщерни дружества в основните европейски държави, в които продава газ, за да улесни плащанията и търговските контакти. През 2000 г. Газпром се разклонява от доставката на газ на едро към директната му продажба на клиенти, съхранението му и търговията с деривати.

С течение на времето тези дейности са консолидирани в рамките на Gazprom Germania, а ръководството на дружеството докладва директно на централата на Gazprom.

"Те започнаха да усещат, че истинските пари не се правят при продажбата на газ на едро, а надолу по веригата", казва Сергей Вакуленко, независим енергиен експерт и бивш ръководител на руската енергийна компания.

Ключова част от плана за разширяване е Gazprom Marketing & Trading Ltd., дъщерно дружество на Gazprom Germania, базирано в Лондон. То действа както като традиционен търговец на суровини, купувайки и препродавайки газ, така и подобно на хедж фонд, залагайки на деривати върху цените на газа. През 2020 г. то генерира приходи от около 2,6 млрд. паунда.

Бизнесът с деривати е особено рисков, казва Ади Имсирович, бивш изпълнителен директор в Gazprom Marketing & Trading. "Всяка голяма търговска компания, особено на този нестабилен пазар, може да има хеджиращи позиции, които внезапно да се разклатят за сто милиона долара", каза той.

"Поемането на търговска компания е рисковано", добави той. "Никога не знаеш какво ще получиш, докато не провериш счетоводството."