Рецесията в САЩ може да бъде избегната

Залогът е много голям. Една рецесия вероятно ще лиши стотици хиляди американци от работа

11:45 | 5 юни 2022
Обновен: 12:14 | 5 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Ако чуем някои от разговорите на финансовите пазари и в ръководствата на американските корпорации, рецесията в САЩ е неизбежна и предстояща.

Това не е задължително.

Макар че опасността от спад се увеличи със забавянето на растежа, повечето икономисти твърдят, че свиването е малко вероятно в близко бъдеще, като се има предвид продължаващата сила на пазара на труда и излишните парични средства в балансите на домакинствата, възлизащи на повече от 2 трилиона долара. 

Те са по-притеснени за следващата година, тъй като продължаващото повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв все повече се усеща, а най-високата от десетилетия инфлация намалява този излишък от парични средства.

Но дори и тогава икономическият спад не е категоричен. Бившият служител на Федералния резерв и икономист на Deutsche Bank AG Питър Хупър беше сред първите, които прогнозираха рецесия,и смята, че вероятността тя да настъпи през следващата година е над 70%. И все пак той казва, че все още вижда някои сценарии за избягването ѝ, пише Bloomberg.

Това, по думите на финансовия министър Джанет Йелън, ще изисква късмет и умения от страна на Фед, който се опитва да овладее покачващите се цени. Успехът ще зависи и от сили, които са извън контрола на централната банка - въпрос, който самият председател на Фед Джером Пауъл изтъкна на фона на сътресенията по веригата на доставките, причинени от пандемията и войната в Украйна .

Въз основа на критичното допускане, че най-лошите икономически последици от коронавируса и войната са зад гърба си, главният икономист на Moody's Analytics Марк Занди залага, че Фед може да се справи.

"Все още смятам, че ще се справим без рецесия. Но очевидно ще бъде много, много напрегнато, защото рисковете са много високи", казва той.

Залогът е много голям. Една рецесия вероятно ще лиши стотици хиляди американци от работа и ще предизвика още един голям спад на фондовия пазар. Това би довело и до още по-големи проблеми за президента Джо Байдън преди междинния вот през ноември.

Мнението на Байдън

В петък Байдън изтъкна силния пазара на труда, макар да призна, че американците са изправени пред висока инфлация.

Започват да се появяват пукнатини в икономиката, която се намира в период на растеж, достигнал миналата година най-високото си ниво от 1984 г. насам. Пазарът на жилища се огъва под въздействието на големия скок на лихвите по ипотечните кредити, предизвикан от Фед, а продажбите на нови жилища през април спаднаха най-много от близо девет години.

Технологичните компании, които процъфтяваха по време на разгара на пандемията, свиват дейността си и съкращават персонал. Търговци на дребно като Walmart Inc. и Target Corp. намаляват прогнозите си за приходите, тъй като се борят с нарастващите разходи.

Това предизвиква тревога на Уолстрийт. Фондовият индекс Nasdaq се срина до мечи пазар, а спредовете на корпоративните облигации се разшириха, отразявайки нарастващия риск от рецесия.

Някои корпоративни ръководители също работят с тревожни прогнози. Влиятелните фигури от Джейми Даймън от  JPMorgan Chase & Co., милиардера предприемач Илон Мъск до Гари Фридман, ръководител на търговската верига за мебели RH, изразиха тази седмица сериозни опасения относно състоянието на икономиката.

Меган Грийн, глобален главен икономист в института Kroll, казва, че тези опасения са преждевременни. Потребителите, които са опора на икономиката, все още разполагат с голяма финансова мощ, натрупана в началото на пандемията, когато бяха затворени вкъщи и обсипани със стимулиращи чекове от федералното правителство.

И докато пазарът на недвижими имоти се обръща, мнозина все още се възползват от повишените оценки на имотите. Към колективната потребителска сила се прибавя и нарастващият брой на заетите в икономиката, като докладът за заетостта през май показва увеличение на броя на работните места с 390 000, а нивото на безработица се задържа близо до половинвековното дъно.

Какво казват икономистите на Bloomberg:

"Силните баланси на домакинствата и предприятията ще запазят положителния растеж през следващите 12 месеца. В по-далечна перспектива до края на 2023 г. нашият модел показва, че рисковете от рецесия са повишени. Меко приземяване не е невъзможно. Трудно е да го превърнем в основен сценарий."

-Анна Уонг и Андрю Хъсби, икономисти

Всичко това позволява на потребителите да продължат да харчат в условията на по-високи цени на храните, бензина и други стоки от първа необходимост. След като се изключи инфлацията, растежът на потребителските разходи всъщност се ускори през април, сочат данните от 27 май.

"Потребителите са в добра форма", коментира главният изпълнителен директор на Bank of America Corp. Браян Мойнихан. "Какво би ги забавило? Нищо в момента."

Инфлацията обаче ще продължи да отнема от парите на домакинствата, което ще направи перспективите за следващата година още по-неблагоприятни.

"Не мисля, че ще изпаднем в рецесия през следващите 12 месеца", казва Грийн. "Притеснявам се за 12-те месеца след това." 

Съдбата на икономиката през 2023 г. в крайна сметка ще зависи от това какво ще се случи с инфлацията и колко високо ще трябва да повиши Фед лихвените проценти, за да я намали до приемливи нива. Любимият показател на Фед за инфлацията се повиши с 6,3% на годишна база през април, което е повече от три пъти над целта на централната банка от 2%.

Курсът на Фед

Според Хупър от Дойче банк може да се наложи Фед да повиши краткосрочните лихвени проценти до 5%, за да изтръгне инфлацията от икономиката. Това би било най-високата стойност от 2007 г. насам и значително над сегашния целеви диапазон на Фед от 0,75% до 1%.

"За да се облекчи инфлационният натиск на пазара на труда, ще трябва да се повиши нивото на безработица", каза Хупър, като се придържа към залога си за рецесия.

Главният икономист на Oxford Economics за САЩ Кати Бостянчич е на противоположно мнение. Тя оценява шансовете за рецесия на 35%, като твърди, че отшумяването на напрежението във веригата на предлагането и притокът на работници към трудовия пазар ще спомогнат за облекчаване на инфлационния натиск, без да се налага разрушаващо икономиката затягане на Федералния резерв.

Друг плюс за Фед: Проучванията и показателите на пазара на облигации показват, че инвеститорите, потребителите и бизнесът изглеждат убедени, че с течение на времето той може да овладее инфлацията. Това означава, че политиците може да не се нуждаят от "наказателна рецесия", за да изтласкат инфлационната психология от икономиката, заяви главният икономист на JPMorgan в САЩ Майкъл Фероли.

Това не означава, че задачата на Фед ще бъде лесна. Фероли вижда, че растежът ще се забави до едва 1% през втората половина на 2023 г., тъй като по-строгата парична политика се разпространява в икономиката.

 "Можем да избегнем рецесия, но определено има повишен риск от нея”, казва той.