Китайската икономика се насочва към американски стил на растеж

Пекин сега е изправен пред нов и внушителен набор от предизвикателства

16:39 | 25 май 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската икономика е нещо повече от слабо място в несигурната глобална експанзия. Растежът тази година, ако изобщо има такъв, вероятно ще се понижи дори под очакванията на Пекин. Страната може да се представи дори по-слабо от САЩ за пръв път от десетилетия. Това са големи фактори, за които светът може би не е подготвен, пише Даниел Мос за Bloomberg.

Растежът беше стабилен преди коронавирусната пандемия, дори да не достигаше двуцифрените нива, последвали присъединяването на Китай към Световната търговска организация през 2001 г. Свиването в началото на пандемията беше разбираемо – всички понасяха удар. Китай бързо се изправи на крака и в първите три месеца на 2020 г. изглежда започна възстановяване – до съвсем скоро. Пекин сега е изправен пред нов и внушителен набор от предизвикателства. Докато правителството се придържа към политиката си за нулев брой на заразени с Covid, трудно ще се види нещо повече от слаби и непостоянни експанзии, подобно на Америка от началото до средата на 70-те години на миналия век.

Отражението на продължаващата пандемия и обърканото възстановяването от пандемията в САЩ, Европа и важни части на Азия имат търговски, социални и медицински разходи. Последните данни показват цената на упорития труд за спиране на разпространението на болестта. Продажбите на дребно се свиват, заедно с търсенето на кредити. Индустриалното производство се понижава, а безработицата расте, достигайки рекордно високи нива сред младежите.

Чан Шу и Ерик Джу от Bloomberg Economics очакват брутният вътрешен продукт през настоящото тримесечие да се свие с 2,7% на годишна база. Според тях експанзията за 2022 г. ще бъде в размер на 2%. Ако тази прогноза – малко по-песимистична от консенсуса, стане факт, китайската икономика ще нарасне по-слабо от американската за пръв път от стартирането на реформите на Дън Сяопин през 70-те години. (Очакванията на Bloomberg Economics са икономиката на САЩ да отбележи 2,8-процентен растеж през тази година – малко над средната прогноза в скорошно проучване).

Когато през 2018 г. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие публикува прогнозата си за световната икономика до 2060 г, очакванията САЩ да изпреварят Китай изглеждаха по-скоро като объркване. Според доклада между 2030 и 2060 г. китайската икономика ще расте средно с по 1,8% годишно, а американската – с около 2%. Този сценарий не се основава на внезапно сътресение, а по-скоро отражението на демографски промени, които имат своите корени в политиката за едно дете. (Въпреки че властите се отказаха от правилото през 2015 г., щетите вече са нанесени. Икономисти не очакват демографските перспективи да се променят значително – раждаемостта продължава да се понижава, като миналата година са регистрирани най-малко новородени от 1950 г.).

Китай изглежда се примири със слабия растеж, поне в средносрочен план, имайки се предвид плахия отговор на Пекин на последния спад. Правителството ще насочи 5,3 трилиона долара към икономиката тази година, сочат изчисления на Bloomberg News. Това е значителна сума спрямо БВП в размер на 17 трилиона долара, но по-малка от предоставената помощ през 2020 г., когато избухна коронавирусната пандемия. Паричният отговор, за сметка на това, е смущаващ. Въпреки че намалението на лихвите по дългосрочните заеми в петък спечели подкрепа, 15 базисни пункта не са съществено число.

Възможно е значимостта на това, че САЩ ще изпреварят Китай да е надценена. Последният път, когато това се случи през 1976 г., двете икономики бяха значително по-различни по отношение на размер, капацитет, инвестиции, ниво на образование на гражданите. Международните корпорации, включително тези със седалища в САЩ, все още бяха много далеч от създаването на фабрики в близост до центъра на веригите им на доставка. Китай все пак не се огъна напълно под тежестта на Covid. БВП се покачи с внушителните 8,1% през 2021 г.

Все пак стана ясно, че втората по големина икономика в света вече не е надежден спасител. Когато Международният валутен фонд понижи рязко очакванията си за растежа през миналия месец заради влошаващата картина, Китай беше сред основните поводи за тревога. Ако се задава нова глобална рецесия, Пекин няма да е изключение.