Устойчивостта на Льо Пен прави изборите във Франция много по-оспорвана надпревара

Марин Льо Пен достигна най-високия си рейтинг за всички времена в проучване за втория тур на президентските избори

13:55 | 5 април 2022
Обновен: 16:34 | 5 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато френският президент Еманюел Макрон посвети времето си на войната в Украйна миналия месец, крайнодесният му съперник Марин льо Пен обикаляше градове и села, разговаряйки с избирателите за кризата с цената на живота, пише Bloomberg.

Покупателната способност и цените на стоките са основна грижа за френските избиратели, особено на фона на растящата инфлация на енергия и храни. Ранното осъзнаване на този факт помогна на 53-годишния лидер на националистическата партия да увеличи привлекателността си в критичен момент и да изпревари крайнодесния кандидат Ерик Земор, който през декември бе по-непосредствена заплаха за нейната кандидатура.

Сега изглежда вероятно Льо Пен да стигне до балотажа на 24 април срещу Макрон след първия кръг тази неделя. Проучванията показват победа за президента, но последните ежедневни проучвания показват също, че разликата се намалява. 

Екипът на Макрон залага на идеята, че войната и несигурността са в полза на сегашния президент, въпреки че не са спокойни за предизвикателството, което Льо Пен поставя, според един министър от предизборната кампания. Макрон предупреди поддръжниците си на митинг миналия уикенд, че могат да се случат политически изненади, позовавайки се на вота на Великобритания за напускане на Европейския съюз. 

„Нищо не е невъзможно“, каза той.

Льо Пен представя изборите като битка между Давид срещу Голиат и ухажва избирателите, които се чувстват изоставени след промените в икономиката, въпреки обещанията на Макрон да излекува разривите. 44-годишният президент вече е похарчил милиарди евро, за да се опита да ограничи цените на енергията и да задържи протестите на недоволната работническа класа.

Но съветниците на Макрон казват, че той трябва да победи Льо Пен с голяма преднина, за да има мандат да прокара дълбоки реформи, и са загрижени, че избирателите може да не отидат да гласуват, ако смятат, че победата е сигурна. Нещо повече, проучванията показват, че ако Макрон надделее, това ще бъде с по-малка разлика от миналия път. 

„Нашите идеи вече победиха“, каза Льо Пен в интервю по-рано тази година.

Последните проучвания показват, че Макрон би победил Льо Пен с 53% на 47% на балотаж. Тази разлика се сравнява с 60% до 40% преди месец. 

За да спечели, Льо Пен ще трябва да убеди основния си електорат - по-млади, икономически лишени избиратели, които често са склонни да се въздържат - да излязат и да гласуват. Тя също се нуждае лявоцентристките избиратели да останат у дома на втория тур.

Много ще зависи от това колко добре се справя Льо Пен в дебатите през двете седмици между кръговете, но тя вече показа политическата си устойчивост. Миналата зима Льо Пен изглеждаше така, сякаш ще бъде отстранена от състезанието. Това се случи, след като Земур, 63-годишен автор и медиен експерт, санкциониран три пъти за реч на омразата, избухна на френската политическа сцена и раздели крайнодесния лагер.

Но след месеци рейтингът му в проучванията започна да се обръща, тъй като новостта отшумя. Той косвено помогна на Льо Пен, като премахна социалните табута, които имаха някои гласоподаватели в изразяването на своята подкрепа за нея. Радикалните възгледи на Земур за имиграцията, исляма, сигурността и жените я накараха да изглежда по-умерена  промяна в позицията, която се опитваше да постигне от години. Постепенно подкрепата за Земур спадна до около 10%.

„Това е един от перверзните начини, по които по-екстремен кандидат потвърждава твърдението ѝ, че е по-малко крайна, отколкото всъщност е“, каза Марта Лоримър, експерт по френската крайна десница в Лондонското училище по икономика. „Льо Пен всъщност не се е променила толкова много, по същество. Много е същото. Тя имаше късмет и показа, че е по-добър политик, отколкото е Земур.”

За Льо Пен по-добрият резултат при третия й опит да заеме президентския пост би бил овластяващ. Дори и да загуби, силното представяне би означавало, че стабилният напредък на крайната десница към Елисейския дворец, започнал при баща й преди 20 години, може да продължи. Това ще затвърди нейната позиция като неин лидер, особено ако резултатът укрепи нейната Национална партия.

Льо Пен не изключи да опита отново за най-високата позиция след пет години. Това би й позволило да каже „има място за алтернатива на Макрон и това съм аз“, според Лоримър.

На Льо Пен ѝ отне една година, за да се възстанови от поражението си от Макрон през 2017 г. Тя удържа и погледна към Виктор Орбан, който току-що спечели четвърти пореден мандат като министър-председател в Унгария, и Матео Салвини в Италия за вдъхновение.

Тя промени името на партията си, за да изглежда по-малко агресивна, и също така засили стратегията за смекчаване на имиджа си, споделяйки лични истории за живота си като самотна майка с три деца и нейните бенгалски котки. Тя се отказа от плана за забрана на двойното гражданство – визитна картичка на крайната десница – и се отрече от руския президент Владимир Путин след нахлуването му в Украйна.

„Тя постигна напредък – отворена е към други хора и се вслушва в критиките“, каза Робърт Менар, кметът на Безие, който я подкрепя и разговаря с нея веднъж седмично. "Преди не говорехме, а само спорехме."

Льо Пен се фокусира върху социалното благосъстояние, откакто пое партията на баща си през 2011 г., като по същество приближи движението, което беше икономически либерално през 80-те години на миналия век, по-близо до лявото, привличайки все повече по-малко заможни хора и младата работническа класа.

На 10 март Льо Пен се обяви като кандидат на „малките“ срещу „големите“ в по-бедния регион на Северна Франция, като упрекна Макрон, че „дава всичко на големите компании“. Тя също така обеща, че цените на бензина ще паднат, ако бъде избрана - ключов проблем за избирателите в селските райони, които разчитат на автомобилите си - с намаляване на данъците върху горивата и нови данъци върху петролните компании.

За разлика от тях, програмата на Земур се отклонява повече вдясно. Той иска французите да се пенсионират по-късно, да намали социалните харчове и данъците за компаниите и собствениците на недвижими имоти. Но в края на деня неговите поддръжници вероятно ще подкрепят Льо Пен в балотажа срещу Макрон, според анализ на Жил Ивалди, изследовател на Sciences Po.

„Като прокарва социално-популистки дневен ред много преди войната и увеличава реториката си след инвазията, Льо Пен залага хазартно“, пише Ивалди в скорошно мнение. "Засега проучванията изглежда доказват, че е права."