Американският закон е на път да спре да защитава социалните мрежи

Депутатите в Конгреса ще разгледат законопроект, който да увеличи отчетността на интернет платформите пред потребителите и регулаторите

14:30 | 2 декември 2021
Обновен: 17:31 | 2 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов
iStock
iStock

Депутатите в Камарата на представителите на Конгреса в САЩ дадоха заявка тази сряда, че ще разгледат законопроект, който да принуди интернет платформите да се отчитат по-добре пред потребителите. Това потвърждава очакванията за сблъсък между Вашингтон и Силициевата долина, предава Wall Street Journal Законодателите търсят начин, по който да отменят поне частично правната защита, която позволява на социалните мрежи да публикуват съдържание, отсвоите потребители, но без да бъдат отговорни за него. 

Този своеобразен “щит” за социалните медии е осигурен от Раздел 230 от Закона за благоприличие в комуникациите, които бива приет през 1996 г. Тогава технологичните компании се смятат за крайъгълен камък за съвременния интернет и има нужда тяхното развитие да се поощрява. 

По време на изслушване в сряда относно законопроектите от Раздел 230, председателя на парламентарната Комисия по енергетика и търговия Франк Палоун заяви, че законовите механизми са предпазвали големите технологични компании по време на тяхното прохождане. От друга страна обаче същите тези механизми са мотивирали компаниите да промотират поляризиращо и понякога вредно съдържание само и само да привлекат повече потребители. 

Част от промените, които са предвидени в новия законопроект ще позволят на хората, които пострадали сериозно от социалните мрежи и техните алгоритми, включително тийнейджъри, които имат проблем със самочувствието заради начина по който изглеждат, да търсят правата си в съда. 

“Години наред тези платформи функционират извън рамките на закона или   извън обсега на регулаторите и на обществеността, време е това да се промени,” допълни Франк Палоун. “Дойде време да действаме.”

“Всеки ден големите технологични корпорации чрез действията си увеличават броя на хората, които вярват, че етническото и расовото насилие са решение, а не проблем. Всеки ден те увеличават броя на бизнесите, които приемат дискриминационни политики към служителите си и систематично експлоатират потребителите,” казва Рашалд Робинсън, председател на Color of Change, неправителствена организация, която се занимава с гражданските права.

Имунитетът, който в момента технологичните компании имат, може да бъде свалян в случаи на тормоз, следене, смърт, както и в случаите на нарушаване на международните закони за правата на хората. Технологичните компании дадоха ясен знак, че ще се противопоставят на това законодателство. 

“Да се променят клаузите в Раздел 230 не е добро решение на проблем, по който социалните медии вече работят усърдно. ”, казва Крис Маркезе, съветник в NetChoice, асоциация на технологични търговски дружества. NetChoice публикува доклад в сряда, който показва, че социалните мрежи са премахвали милиарди постове само през втората половина на 2020 г., за да предпазят своите потребители. Този доклад се очаква да постави разделителни линии между републиканци и демократи. 

Генерално демократите защитават затягането на регулациите за дейността на технологичните компании, като това включва и дезинформация и език на омразата. От друга страна републиканците мислят, че технологичните компании използват тези регулации като извинение, за да цензурират по-консервативни мнения. Това разделение може да доведе до напрежение между двете страни по време на дебата кой онлайн проблем да решат. 

Финална версия на законопроекта все още е доста далеч в бъдещето. Парламентарна комисия в Камарата на представителите прие още през юни документ, който затяга антитръстовите правила. За съжаление подобни законопроекти отпадат още преди да стигнат до Камарата заради яростния отпор на технологичните компании. Въпросът, който остава без отговор, е - какво изобщо би могъл да приеме от своя страна разделеният Сенат. 

Републиканецът Ричард Блументал заяви, че сенаторите правят необходимите стъпки в законодателния процес около Раздел 230. В сряда той каза, че изслушването в Камарата на представителите е било достатъчно силно доказателство, че Конгресът набира инерция в решаването на проблемите с големите технологични компании.  

Един от свидетелите на изслушването беше и Франсис Хауген, бившият служител на Facebook, който разпространи вътрешните доклади и документи, които доказаха, че компанията е напълно наясно с вредите, които причинява на тийнейджърите, както и с токсичния си ефект върху политическите виждания на обществото. От друга страна говорител на Meta заяви, че целта на Facebook е да обединява хората и да им предлага приятно прекарване дори това да доведе до по-малко печалби.