Make Britain great again: Какво предвижда планът на Джонсън

Неговата работа била съчетаване на две дълбоко вкоренени желания - за приятелство с ЕС и за британско самоопределение

07:24 | 24 юли 2019
Снимка: Cole Burston/Bloomberg
Снимка: Cole Burston/Bloomberg

Малко преди обявяването на резултата от вътрешнопартийните избори Борис Джонсън отново сграбчва косата си, за да гарантира, че тя е доволно разрошена. Междувременно почти целият клан на  Джонсън седи на втория ред на конферентния център в правителствения район на Лондон: бащата Стенли, сестрата Рейчъл и братът Джо не искат да пропуснат историческия момент. Липсва само най-малкият брат Лео, той не понася светлината на прожекторите, за разлика от останалата част от семейството.С убедителните 66% членовете на торите гласуваха Джонсън да бъде новият им партиен лидер. В сряда в Бъкингамския дворец кралица Елизабет II ще го назначи за 77-ми министър-председател на страната. Джонсън излиза на сцената, за да държи първата си реч като министър-председател.

За начало той похвали загубилия конкурент Джереми Хънт. Неговият наследник в Министерството на външните работи е изказал по време на седемседмичния дуел „отлични идеи, които ще открадна всички", пошегува се Джонсън и предизвика кикот в залата. Тогава става малко по-сериозен. „Знам, че има много хора, които се съмняват в мъдростта на това решение, дори в тази зала", каза той. Но щял да работи усилено, за да обедини партията и страната.

Неговата работа било да съчетаят две дълбоко вкоренени желания, продължава Джонсън: желанието за приятелство с ЕС и желанието за британско самоопределение. „Някои хора казват, че това няма да стане", казва Джонсън. „Знам, че можем да го направим. Ние отново ще повярваме в себе си".

Има ли желание, има и начин. Това може спокойно да се разглежда като мото на живота на Джонсън. Неговата вяра в себе си е непоколебима и това самочувствие сега трябва да проектира в цялата страна. Той разбирал новата си работа като шеф на мажоретки. Останалите ще трябва да се погрижат за сложните детайли. Един от първите, който го поздрави, бе американският президент. Джонсън ще бъде „страхотен“, написа Тръмп.

Кампанията за избиране на нов лидер на торите бе до голяма степен доминирана от темата за Brexit, така че Джонсън не успя по-подробно да представи плановете си каква външна и икономическа политика ще води, ако стане премиер, отбелязва Ройтерс Все пак са известни позициите му по външнополитически въпроси като Иран, Хонконг и отношенията със САЩ. Макар и да окачествява споразумението за ядрената програма от 2015 г. като "слабо" и да казва, че трябва да се възпира "подривното поведение" на Иран, до момента той не е възприел твърдолинейния подход на американския президент Доналд Тръмп и заявява, че не би подкрепил военни действия срещу Иран.

Когато този месец в бившата британска колония Хонконг избухнаха протести заради законопроект за екстрадиране в континентален Китай, Джонсън заяви пред Ройтерс, че жителите на Хонконг са в пълното си право да бъдат скептични и да се тревожат от този нормативен акт.

Джонсън иска да запази солидни отношения със САЩ и британски медии съобщиха, че обмисля да посети САЩ, за да се срещне с Тръмп в началото на мандата си. Нежеланието му да критикува Тръмп пролича този месец, когато Джонсън не подкрепи британския посланик във Вашингтон Ким Дарък в скандала с изтеклата дипломатическа кореспонденция, довел в крайна сметка до оставката на дипломата.

В икономически план Джонсън обещава да похарчи милиарди лири за публични услуги, инфраструктура, да намали данъците, да увеличи разходите за образование, транспорт и за полицията, да отмени замразяването на заплатите в публичния сектор. Той казва, че Великобритания трябва да намали данъците за бизнеса, но интернет гигантите трябва да бъдат накарани да плащат повече.

По въпроса дали китайската компания Huawei да бъде включена в изграждането на телекомуникационната мрежа от пето поколение (5G) Джонсън е на мнение, че ще има много ползи от инвестиции от други страни, но не би застрашил националната инфраструктура за сигурност.

Това, което Джонсън нарича оптимизъм, неговите критици смятат, че са празни мечти. Но след три години преговори по Brexit разочарованието на Острова е толкова голямо, че лозунгите на Джонсън изглеждат съблазнителни за някои. И новото начало не бива да се ограничава до Brexit. Пълноценна промяна обещава той - намаляване на данъците, големи инфраструктурни проекти, по-добра здравна система, повече пари за училища, полиция и жилища.

С други думи: Великобритания трябва отново да стане страхотна. С това обещание „британският Тръмп“ вкара през последните седмици консерваторската твърда база в истинска еуфория и успя да победи Хънт. Джонсън е „висок риск с голяма награда", възкликна Дейвид Айрън на регионалната конференция в Мейдстоун. 65-годишният финансов съветник е един от 92 154 тори, гласували за Джонсън, пише Handelsblatt.

От друга страна, у останалата част от населението новият министър-председател буди смесени чувства. Страната остава разделена на привърженици и противници на ЕС, а по-голямата част от британците не вярват на лицето на кампанията за Brexit от 2016 г. Дори сред консервативните избиратели, според анкета, само 48% казват, че на Джонсън може да се вярва.

„Джонсън е Хитър Петър", ругае Бари Паркин. „Пука му само за неговата изгода". 73-годишният пенсионер стои пред хотел Ritz в Лондон миналата събота. Опонентите на Brexit призоваха за демонстрация под мотото „Не на Борис, да на Европа“. В продължение на 14 години Паркин е служил за британските военни, разположени в Долна Саксония. След това той е работил за японска компания и пътува много през Европа. „Всяка форма на Brexit ще ни нарани", казва той.

Друг протестиращ, Матю Купър, вече е преживял Brexit лично. Неговата компания в западната част на Лондон е преместила част от служителите си в Берлин, казва 40-годишният IT специалист. Затова сега той трябвало да пътува често до Германия. Джонсън не се интересува от такива факти, казва Купър.

По-специално обещанието на новия министър-председател, че ако е необходимо, Англия ще излезе от ЕС без споразумение през октомври, подхранва опасенията, че страната не е в добри ръце. Историкът Брендан Симс предупреждава, че политическата динамика между британските и европейските граждани сега показва, че няма да има сделка. Ако наистина стане така, икономистите прогнозират рецесия. Собствениците на малък бизнес, като Кейти Оуен, са загрижени за това.

"Несигурността е най-лошото", казва бившата банкерка, която преди няколко години е стартирала онлайн бизнес и продава обувки с високи токчета. “Бизнесът е достатъчно сложен, но Brexit ще влоши нещата". Ако правилата на Световната търговска организация СТО започнат да се прилагат след ноември, то стоките, поръчани в Испания, са заплашени от мита от 4,1%. При транспортирането до клиентите в ЕС ще има още един налог – от осем процента.

Освен това Оуен се опасява от допълнителна административна тежест - и се притеснява, че толкова много неща все още са неясни. Тя не е направила никакви конкретни подготовки. „Какво трябваше да направя? Не мога да поръчам всички обувки. Това би било огромен разходен фактор“, обяснява тя. „Къде трябва да съхранявам всички кутии“?

И Айвън Роджърс също се страхува от най-лошото. Бившият британски посланик в Брюксел е работил шест месеца през 2016 г. под ръководството на бившия външен министър Джонсън. Той винаги е отхвърлял предупрежденията за твърд Brexit като преувеличени, казва пред Handelsblatt Роджърс в горещ летен ден в кафене на тротоара в Лондон.

„Той мисли, че трябва просто да опитаме и да видим какво ще се случи. Това е безотговорно”. Като член на кабинета Джонсън e имал представа за тревожните сценарии на правителството. Роджърс се съмнява, че някога е чел файловете. „Той не е такъв политик“, сухо отбелязва той.

Обикновено нов ръководител на правителството се радва на сто дни гратисен период. Но Джонсън ще се бори срещу часовника от самото начало. Той иска да откупи най-важното си обещание през това време - Brexit на 31 октомври. Точно сто дни след встъпването му в длъжност Великобритания трябва да е напуснала ЕС. Тогава ще бъде съден от своите съпартийци.

През следващите седмици Джонсън иска европейците да предоговорят договорения от неговия предшественик Тереза Мей договор за излизане. Той иска да заличи ирландската предпазна мярка, защото тя потенциално би ограничила суверенитета на Обединеното кралство. ЕС-27 отхвърля това.

Вече е ясно, че мандатът на Джонсън ще бъде доминиран от Brexit. „Това може да бъде катастрофа или триумф", казва Андрю Гимсън. 61-годишният журналист познава Джонсън повече от 30 години и е написал биографична книга за него. Джонсън ще се опита да помири двата лагера в страната, казва Гимсън. Но настроението несъмнено стана по-враждебно, особено лондонските елити таят истинска омраза към Джонсън, казва той.

При това консерваторът не се счита за „горчив разделител", както американският президент Доналд Тръмп. В културно отношение той е по-скоро еврофил и либерал. Той вярва, че призивът на Джонсън все още се простира отвъд партиите и лагерите - какъвто беше случаят между 2008 и 2016 г., когато консерваторът Джонсън бе кмет на лейбъристката крепост Лондон.

Вече се спекулира колко дълго Джонсън може да остане на „Даунинг стрийт“. Като цяло премиерите на Великобритания остават на поста си средностатистически пет години и половина. „Той би се справил добре, ако може да направи пет години и половина", казва неговият приятел Гимсън.

Други дават на Джонсън само няколко месеца. Ако прокара твърд Brexit, мандатът му може да свърши през есента. Тогава опозицията ще има добри шансове да спечели вот на недоверие. „Тази година можем да видим трети премиер“, казва лидерът на фракцията на SNP Иън Блекфорд.

Роджърс обаче смята, че Джонсън ще спечели нови избори. Партията Brexit ще бъде неутрализирана, ако Brexit бъде отметнат, а Корбин може да бъде победен. Твърд Brexit ше проправи за Джонсън пътя в историческите книги, казва бившият посланик.

По време на предизборната кампания новият премиер ще може да се увива в британски флаг и да мобилизира националистически настроения. Сценарият се пише сам: тук - безстрашен британски борец за свобода, там - потисници на континента, като някога великия му модел за подражание Уинстън Чърчил. „Той определено иска да бъде историческа фигура", казва Роджърс.

Бившият дипломат бързо е разбрал накъде поемат торите. През 2017 г. Роджърс подаде оставка като посланик в знак на протест срещу курса на Мей за Brexit. „Торите станаха партия на излизане без сделка", казва той. Brexit функционира като революция, актьорите ще се радикализират все повече и повече. Преди три години тесни връзки с ЕС по модела на Норвегия все още се считаха за добър вариант. Сега хардлайнерите гледат на този модел като на предателство към революцията.