Ердоган не очаква американски санкции заради сделката за С-400

Турция посегнала към руските системи, защото Обама отказал да ѝ продаде Patriot

19:52 | 29 юни 2019
Снимка: Erica Canepa/Bloomberg
Снимка: Erica Canepa/Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не очаква американски санкции в рамките на спора със САЩ за сключването на оръжейна сделка между Турция и Русия. Американският президент Доналд Тръмп заяви на срещата на върха на Г-20 в Осака, Япония, че няма да има санкции, каза Ердоган на пресконференция в Осака след среща с Тръмп.

Преди преговорите Тръмп е заявил, че Турция е „приятел“ на САЩ. „Ние сме големи търговски партньори, ставаме много по-големи", е заявил Тръмп. Той каза също, че САЩ следят планираните доставки на ракети С-400 и че и двете страни обмислят "различни решения", без да изключва изрично санкциите.

По-рано Вашингтон оказа натиск върху Турция да отмени закупуването на руската ракетна система С-400. От друга страна, Ердоган заяви на няколко пъти, че сделката е приключена, а първата доставка трябва да бъде извършена през първата половина на юли.

Според експерти санкциите на САЩ ще ударят тежко турската икономика. Турските власти заявиха, че вече се подготвят за санкции. Оръжейните сделки с Русия отдавна водят до напрежение между партньорите в НАТО САЩ и Турция. Сега Ердоган е заявил на Тръмп, че причината за закупуването на системата S-400 е, че предшественикът на Тръмп Барак Обама не е успял да продаде еквивалентната на американската отбранителна система на Турция. Конгресът на САЩ попречи по онова време на такава сделка.

Този аргумент изглежда е бил посрещнат добре от Тръмп: Ердоган не трябва да бъде обвиняван за грешката на Обама, каза Тръмп в Осака. „Имаме трудна ситуация, защото на президента (Ердоган) не беше позволено да купува ракетите Patriot", каза Тръмп. „Това му бе отказано от администрацията на Обама".

През декември конгресът на САЩ най-сетне даде зелена светлина за продажбата на системата Patriot на Турция. „Така че той купува другите ракети и след това изведнъж му казват: „Сега вече можете да закупите нашите ракети", каза Тръмп. „Не можеш да правиш подобен бизнес, това не е добре“. Вашингтон обаче все още заплашва да изключи Турция от програмата за изтребители F-35. Ако Анкара не преустанови оръжейния си бизнес с Москва до 31 юли, турските пилоти, участващи в програмата за обучение на САЩ, ще бъдат изключени от нея.