Орбан: Мигрантската криза от 2015 г. ще се повтори

Според унгарския министър-председател нов орган в ЕС трябва да се занимае с миграционната политика на блока

16:20 | 3 март 2019
Унгарският министър-председател Виктор Орбан. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Унгарският министър-председател Виктор Орбан. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Унгарският премиер Виктор Орбан смята, че мигрантската криза в Европа може да се повтори с още по-голяма сила и че миграционните въпроси трябва да се решават не от Европейската комисия, а от нов орган с участието на вътрешните министри на страните от Шенгенското пространство.

„Всичко, което наблюдавахме от 2015 г., ще се случи отново с по-голяма сила", каза Орбан в публикувано днес интервю за германския в. "Велт", цитирано от ТАСС. Той призна, че между властите на Унгария и Германия съществуват разногласия по въпросите на миграцията.

„Охлаждането в политическите отношения възникна единствено заради миграцията. Ние настояваме на правото на самоотбрана на всяка нация, германците следват друга философия", каза Орбан.

Според унгарския премиер трябва по модела на Еврогрупата да се създаде съвет на вътрешните министри на страните, между които няма граничен контрол.

„Вътрешните министри на страните от Шенгенското пространство трябва да създадат силен орган, където може да се решават съответните въпроси, както го правят експертите, а не политиците", заяви Орбан.

Вижте повече на Investor.bg.