Божков ще има грижата да се превърне "Левски" в печеливш футболен клуб

Александър Костадинов и Цветин Филипов, Index Sport, 18.02.2019

20:40 | 18 февруари 2019
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Около съдбата на един от известните български футболни отбори - "Левски", се вълнуваха феновете през седмицата, а изявленията на свързаните с него хора следваха едно след друго. Детайли за финансовата криза на отбора бяха оповестени пред медиите от Павел Колев, който пое финансовите юзди на клуба от началото на годината, малко над 30 млн. лв. според изявлението на изпълнителния директор на клуба са дълговете му. Малко след него изявление направи притежателят на контролния пакет акции в УС на "Левски", Спас Русев, който заяви, че се отказва от собствеността си на отбора, след като той се отдръпне като главен акционер, дълговете на клуба ще паднат до около 15 млн. лева. Третото поред изявление дойде от "Нове Холдинг" и от човека, който стои зад него, Васил Божков, който официално обяви, че ще е човекът, който ще стабилизира финансово "Левски" и ще се грижи отборът да се превърне в печеливш футболен клуб. Това каза водещият Александър Костадинов в предаването Index Sport.

"Той ще се опита да създаде обстановката, която съществува в големите европейски грандове, за да може "Левски" да се завърне в Първа професионална лига, с цел да спечели шампионската титла или  Купата на България. Това амбициозно намерение изглежда доста нереално на този етап за настоящия сезон, но не е и невъзможно", каза още Костадинов. Той допълни още, че в пролетния кръг на първенството "Левски" успя да извоюва равенство с "Локомотив Пловдив" на своя стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов" и въпреки, че показа една доста стабилна игра, отборът не успя да се пребори за трите точки", посочи Костадинов.

В коментара си водещият на предаването Index Sport Цветин Филипов постави въпроса до каква степен Васил Божков ще е в състояние да даде финансов комфорт на отбора, за да тръгне той напред. Официално вече бе обявено присъединяването на Васил Божков и неговия бизнес като основен спонсорски инструмент на отбора на сините. Компаниите на Божков повече от четвърт век работят и подкрепят развитието на българския спорт и в частност българския футбол, се казва в изнесеното прессъобщение, цитирано от  Филипов. 

Водещият Филипов насочи вниманието към Испания, където на Иберийския полуостров едно от първенствата генерира най-много пари, там се и наливат най-много пари поради нуждата от качествени трансфери.

"Испанският гранд Барселона си е осигурил 140 млн. евро (158 млн. долара) под формата на заеми от 2 американски инвестиционни фонда, информират испанските медии. Каталунците са предприели този ход, за да имат зад себе си някакъв фонд, финансов гръбнак, който да използват при нужда от скъпи трансфери", каза още Филипов

Гледайте коментарите от света на спорта във видео материала.