UEFA: Идеята за автономна Супер Лига на европейските грандове не е обсъждана

Александър Костадинов и Цветин Филипов, Bloomberg TV Bulgaria, Index Sport, 23.11.2018

20:35 | 23 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"След публичното официално изявление на UEFA стана ясно, че идея за създаване на автономна Супер Лига на европейските грандове никога не е била обсъждана между тях. Поводът за изявлението е създала медийна платформа, която е публикувала идеята и по този начин е предизвикала полемики между европейските големи футболни клубове". Това каза журналистът Александър Костадинов, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването Index Sport с водещи Александър Костадинов и Цветин Филипов.

"Със сигурност някъде е имало такива разговори в тази посока и със сигурност е обсъждана подобна идея, която да се различава от правилата и юрисдикцията на UEFA, а това е организацията, която учредява и администрира всички тези футболни първенства. Идеята, разбунила духовете, е била следната: 11 клуба, които да са постоянни, 11 топ отбора от всички клубове в Европа да излязат от собствените си локални първенства и да направят едно отделно, което да се играе всеки уикенд и да го играят помежду си. Като останалите 5 отбора да бъдат гости в този формат. Ако това се бе случило и ако се случи, на фона на сериозните клубни имена, които се спрягат като участници, UEFA би изгубила сериозни позиции, част от имиджа си, тъй като тя е организацията, отговорна за провеждането на всякакъв вид футболни турнири".

Идеята на тази Супер Лига е била отборите, отделяйки се от UEFA  и създавайки тези уикенд турнири, да започнат да събират огромни финансови средства на фона на това, което в момента прибира UEFA заради организацията, която създава, посочи Костадинов. 

"Когато говорим за футбол и то на високо, елитно ниво, като че ли спираме да говорим за спорт и започваме да говорим за политика. Но така е по високите етажи на спорта, когато са намесени много пари, страни и интереси. Ван Праг е човекът, който съобщи, че не Байерн Мюнхен, не Румениге, а Реал Мадрид е клубът, който размахва пръст на UEFA с идеята за Супер Лигата". Това съобщи журналистът Цветин Филипов, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването Index Sport с водещи Александър Костадинов и Цветин Филипов.

Самият Румениге отрече слуховете, че е автор на идеята и заяви, че това са измислици.

Гледайте видео материала с целия коментар.