Пауъл: Можем да бъде търпеливи за лихвите

Джером Пауъл, председател на Фед

07:06 | 5 ноември 2021
Преводач: Петя Кушева

Опитваме се да се съсредоточим върху това, което можем да контролираме и то е как да комуникираме възможно най-ясно в този много несигурен свят.

Как мислим за баланс между икономическите перспективи и рисковете и как ще се развива политиката в този случай, а също и в случаите, които са чести, при които икономиката се развива по неочаквани начини.

 Така че фокусът на тази среща е върху намаляване на покупките на активи, а не върху повишаване на лихвите.

Време е да намалим покупките, защото според нас икономиката постигна значителен напредък към целите ни, определени миналия декември.

Не смятаме, че все още е време за повишаване на лихвените проценти.

Все още има какво да се желае, за да се постигне максимум заетост, както по отношение на заетостта, така и по отношение на активността.

Стигайки до въпроса ви, основното ни очакване е, че затрудненията и недостигът в предлагането ще продължат и през следващата година, а също така и повишената инфлация.

С отшумяването на пандемията, затрудненията при веригата за доставки ще намалеят и растежът на работните места ще се възстанови. А когато това се случи, инфлацията ще намалее спрямо днешните завишени нива.

Разбира се, моментът за това е много несигурен. Но със сигурност трябва да видим, че инфлацията се движи надолу до второто или третото тримесечие.

Времето за вдигане на лихвените процени и започване премахване на стимулите ще зависи от пътя на икономиката.

Смятаме, че можем да бъдем търпеливи.

Ако ако се налага да се реагира, няма да се поколебаем.

И така, наблюдаваме внимателно, за да видим дали икономиката се развива в съответствие с нашите очаквания и политиката ще се адаптира по подходящ начин. Това е всичко, което бих казал.