Тимерманс: Няма бъдеще във въглищата

Франс Тимерманс, вице-президент на ЕК

18:07 | 27 октомври 2021
Обновен: 18:23 | 27 октомври 2021
Преводач: Петя Кушева

Само след броени дни е  КОП26. Знам, че имате среща с китайската делегация. Какво се надявате да постигнете при тази среща?

Можем да добием някаква представа за техните големи амбиции. Казват, че искат да бъдат по-амбициозни.

Надявам се да получа по-ясна представа кога мислят, че могат да достигнат върхови нива на емисиите си, така че когато това стане да започнат да ги намаляват.

Искам да чуя как виждат процеса на КОП26, как гледат на Г-20 и какво трябва да направим, за да се постигне успех на КОП26 през следващите няколко седмици.

Що се отнася до китайците, публично достояние е, а и те го казаха, че искат да бъдат по-ангажирани с климата. Но в същото време китайското правителство каза, че относно въглищата тази година няма да спрат употребата им и не искат никой в Китай да има тежка зима. Президентът Си вече е много загрижен и казва, че възстановяването в Китай е движено от човека. Това е силно идеологическо. Могат ли двете да съжителстват? Продължават използването на въглища и едновременно искат да бъдат неутрални относно климата. Вярвате ли им?

Всички знаем, че няма бъдеще във въглищата. Краткосрочно може да имат нужда от въглища, за да се топлят хората през зимата. Но в средносрочен и дългосрочен план всички знаят, че въглищата нямат бъдеще.

Спирането употребата на въглища ще бъде една от основните ни задачи през следващите години. Ще дадем пример в Европейския съюз, за ​​да покажем, че може да се постигне по начин, който предлага реална възможност за по-добро бъдеще на регионите за добив на въглища, като и ще запазим всички работещи във въгледобивните мини и ще им осигурим нови работни места.

Искаме да покажем това и да споделим опита си.

Пътувах из Азия миналата седмица. Азиатските страни като Индонезия и Индия са много заинтересовани да работят с нас, за да споделят най-добрия си опит при този преход.

Знам, че това е много близо до сърцето Ви. Приоритет на живота Ви сега е климата и решаването на този въпрос. Разочарован ли сте обаче, че в Европа отново говорим за енергийна криза и за идеята дали трябва или не да се използва ядрена енергия, за да се направи преход от изкопаеми горива към зелена енергия.

Не е ли подходящ моментът да повдигнем отново този дебат, особено преди КОП26?

Вярвам, че ако има енергийна криза и цените растат, всички политици с национална отговорност са притеснени, защото не искат гражданите им да страдат. Напълно разбирам това. Но трябва да сме сигурни, че няма да изхвърлим бебето с водата от коритото.

 Преходът към възобновяема енергия е най-добрият отговор на тази криза, защото ако го бяхме направили пет години по-рано, нямаше да сме в ситуацията, в която имаме нужда от толкова много природен газ и нямаше да имаме ръст на цените.

Така че колкото по-бързо преминем към възобновяема енергия, толкова по-бързо ще сме независими от тези високи цени.

Вижте втора част на видеото.