Тимерманс: Ще ни струва по-скъпо да не направим зелен преход

Франс Тимерманс, вице-президент на ЕК

18:18 | 27 октомври 2021
Преводач: Петя Кушева

Да поясним за инвеститорите, които ни гледат. Когато става въпрос за целите, които сте си поставили, всичко което изброихте е в нашия инвестиционен план за бъдещето и няма да се върнете назад? Издялан е върху камък?

Абсолютно. Имаме нужда от тази инвестиция. Между другото инвестиционната общност се интересува от това. Интересът, който виждаме през последните няколко години показва, че позеленяването на инвестиционното портфолио е нещо като основен приоритет за всички инвеститори.

Така че съм доста оптимистичен за това. Мисля, че имаме огромна възможност да покажем на световната общност, че ЕС е в състояние да направи това и също така да го направи по справедлив начин, по социално приемлив начин.

А целите, които остават – 55 процента, дневният ред, който сте изложили, това няма да се промени, защото се говори, че може би е твърде много, твърде бързо. Показва също, че преходът е много скъп. Значи това остава така?

Преди всичко много по-скъпо е да не се направи зеления преход. Просто погледнете наводненията, торнадото. Цената това да става ежегодно е огромна. Затова без прехода ще ни е още по-скъпо.

Второ, това е законът. Ние сме задали това в закон. Климатичната цел да бъдем климатично неутрални през 2050 г като намаляваме нашите емисии с поне 55 процента до 2030 г. е правно обвързваща за всички държави-членки.

Да се върнем към Европа. Редица страни, особено полското правителство в момента направи оспорва въпроса и може да стане правен проблем, тъй като биха могли да се опитат да блокират или потенциално дори да наложат вето на този закон. Само за да стане ясно, това може ли да стане и може ли това да провали някой от вашите големи проекти?

Не мисля. Смятаме, че имаме убедително предложение, особено за страни, които се нуждаят от помощ при прехода, като Полша.

Каква заплаха е да кажеш, че ако не направиш каквото искам, ще се прострелям в крака с пушка?

Това не е заплаха, която намирам за достоверна. Полша е първата страна, която може да спечели много от подкрепа чрез фонда за прехода, от всички пари, които ще дойдат за тази цел.

Всеки миньорски регион в Полша занае, че се нуждаят от подкрепа, за да спрат въглищата и че им е нужна сега.

Говорихме за Китай, за Полша. А сега трябва да поговорим за администрацията на Байдън. Какво е настроението на Байдън към тази среща? Причината, поради която Ви питам е, че последният път, когато имаше събитие като това, Г7 в Обединеното кралство, знаем стана. Имаше сделка за подводници, която наистина подразни Европейския съюз. На повърхността  изглежда сякаш сме единодушни. Но се чудя дали зад кулисите ще получите същата амбиция, която очаквате?

Да, така мисля. Администрацията на Байдън е много ясна. Джон Кери свърши страхотна работа и работим с тях ръка за ръка, както и с другите партньори, за да сме сигурни, че в Глазгоу ще постигнем успех.