Roche забелязва силно търсене на тестове

Северин Шван, главен изпълнителен директор на Roche Holding AG

19:00 | 22 октомври 2021
Автор: Мария Попова

Какво ви прави впечатление? Накъде да се насочи вниманието ни?

Много съм доволен от резултатите като цяло. Продажбите са с ръст от 5%, породен от една страна от продължаващото търсене на нашите продукти свързани с Ковид-19, а от друга, наблюдаваме силно възстановяване на нашия основен бизнес. Така че, новините са много добри що се отнася до основния ни бизнес. Но аз съм особено доволен от големия ни напредък в разработките през последното трето тримесечие.

Господин Шван, има някои фактори, които са извън вашия контрол като например инфлационния натиск, разходите за енергия. Има ли нещо, което откровено ви тревожи за бъдещето?

Смятам, че сме добре позиционирани за бъдещето, имайки предвид силния ни портфейл. Нашата индустрия като цяло и компанията ни се влияят по-слабо от циклите в икономиката. Търсенето на медикаменти е обичайно в по-малка зависимост от икономическите цикли. В този смисъл, смятам, че ние имаме структурно предимство пред други индустрии.

Кажете ни нещо повече за търсенето на тестове за Ковид-19 с приближаването на зимния сезон. Как смятате, че ще се промени то, ако въобще се промени?

Много е трудно да се направи прогноза. През юли аз прогнозирах, че търсенето на тестове за Ковид-19 ще намалее през третото тримесечие, но и днес продължаваме да наблюдаваме много силно търсене на тези тестове. То се стимулира от делта варианта.

Всяко тримесечие ни изненадва с  нови неща и е много трудно да се направи прогноза. Обаче бих искал да кажа, че вирусът ще остане с нас, с човечеството и поради това ще има, поне на определено ниво, непрекъснато търсене на средства срещу Ковид-19, независимо дали говорим за тестове или за лекарства.