Кой се опитва да управлява енергийния пазар

Ед Морс, главен анализатор за петрола в Citi Group

21:18 | 21 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Значи да се върнем към това, което казвам – вие там сте си добре. Ние тук – по-малко. Така че кой е най-лошия сценарий за Европа тази зима?

За Европа най-лошият сценарий, а в последните 30г. имахме дузина такива е ако времето е като в последните няколко десетки пъти от последните 30г, на Европа ще й свършат запасите от природен газ. И Бог знае какво ще означава това за цените.

Защото би могло да означава режим на потреблението за изравняване на пазара.

Двойно или тройно на днешните цени – това е в рамките на очакваното.

Да, 100 долара природен газ и еквивалента на тази цена на тока, ако времето е наистина много студено.

 

Нека да кажем – показахме тази графика с различните спадове на запасите в Европа на природен газ според това колко е студено. Това е сценария, за който говорите – при наистина студена зима като през 2005-2006г, запаси под нулата, което означава напълно изчерпани запаси. Но в по-добрия случай те пак са сравнително изчерпани. Така че се чудя колко бързо Европа може да напълни резервите, ако има средните за последните 4г?

Въпросът е откъде ще дойдат попълненията? Знаем, че основният източник на газ вече не е LNG. Целият сгъстен природен газ, който се продава по света е купен. Китайците влязоха във война на наддаване за всяка молекула допълнително предлагане.

Така че няма да има никакъв LNG. Може би ще има съвсем малко, ако Бразилия намери водна енергия и американският LNG, който днес отива за Бразилия се пренасочи към Европа. Това може да стане.

Но не говорим за много природен газ.

Засега нещата са едни и същи навсякъде – ниски запаси поради високите температури през лятото. Те не успяваха да произвеждат достатъчно, за да напълнят собствените си хранилища, какво остава за Европа.

Руснаците казват – по някое време през ноември.

Но ноември е между 1 и 30 – когато руските запаси отново може да потекат отново към Европа.

Това е голям период.

Но и също както и за времето, не знаем какви ще са руските запаси.