Свръхпредлагане на австралийско авокадо

Сибила Крос, Bloomberg

21:08 | 21 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

След като веднъж сте опитали луксозно меню, авокадото изведнъж се превърна в малко по-обикновено в Австралия, където се натрупва голям излишък от този здравословен плод.

Цените в Австралия се сринаха почти наполовина от 3 австралийски долара за едно авокадо до почти 1 долар тази година.

Производството на този зелен плод се увеличи при почти идеалните метеорологични условия, но няма достатъчно хора, които го търсят.

Стриктните заповеди да не се излиза от месеци в по-голямата част от страната попречиха на много австралийци да отидат на плаж, да се подстрижат или да влязат в кафене и да поръчат брънч.

Кафенетата и ресторантите поемат около 20% от търсенето на пазара.

Ниските цени изглежда ще се задържат.

Предлагането на авокадо се повиши, след като фермерите започнаха да садят повече дървета в последните години в отговор на силното търсене на авокадо, което е уникално за страната. То може да расте през цялата година.

Дървото дава плод след 5г и само половината са започнали да раждат. Има още.

Производството тази година се очаква да е около 65% по-голяма от миналогодишната.

Част от австралийското авокадо успява да стигне до азиатските пазари – Сингапур, Малайзия, Япония и Хонконг, където търсенето на суперхраната расте, благодарение отчасти на търсенето на по-здравословна храна в пандемията.

Спадът на цената прави по-привлекателен и износа на Австралия.

Но все пак свръхпредлагането се отразява на фермерите, които произвеждат на себестойност или под нея.

Мнозина се питат дали си струва да продължават.

Докато по уличите на Сидни днес няма особено много хора, защото вали, индустрията се надява през лятото, за Коледа и особено с излизането от локдауна на двата най-големи градове, Австралия да си върне апетита към зеления, кремообразен плод.

Така че за тези от нас, милениалите, които се интересуват от здравето си, сигурно ще ви заинтригува сандвич със смачкано авокадо.