SpaceX, а не Tesla ще направи Мъск трилиардер

Вони Куин, Bloomberg

12:31 | 20 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Китай проучва възможностите за намеса на пазара на въглища. Плановият орган на страната обяви, че ще възприеме подход на „нулева толерантност“ в регулирането на сектора. Цените на въглищата се повишиха над два пъти през последните седмици. Агенцията планира конкретни мерки за връщането им в определения от тях като „разумен обхват“. Месеци наред Китай безуспешно се опитва да ограничи поскъпването на горивата.

Сингапур предприема мерки за осигуряване на енергийната си сигурност. Планът включва самостоятелни станции за гориво, от които генератори могат да използват допълнителни резерви, ако това се наложи. Правителството призова потребителите да пестят електричество и предупреди за повишаване на сметките. Беше заявено, че някои доставчици може да бъдат принудени да излязат от пазара. Сингапур възнамерява да преразгледа мерките до края на март.

Morgan Sranley казаха, че SpaceX, а не Tesla ще издигне Илън Мъск до статута на трилиардер. За момента, SpaceX съставлява малко под 17% от възлизащата на 240 милиарда долара нетна стойност на Мъск. Но Morgan Sranley дава и оптимистична оценка от 200 милиарда за него. Анализаторът Адам Джонас гледа на SpaceX като множество компании съчетани в едно. Той посочва инфраструктурата, земното наблюдение и изследване като някои от тези компании.

Директорът на Международната агенция за атомна енергия заяви, че в следващите дни ще посети Иран. САЩ и Европа се опитват да възобновят преговорите по съживяването на ядреното споразумение от 2015. Рафаел Мариано Гроси се надява да се срещне с лидерите на Иран, за да обсъдят ядрените инспекции на агенцията. Той описа ситуацията като „нестабилна“, тъй като Иран ускори програмата си за обогатяване на уран и не допусна международните наблюдатели в някои съоръжения.

ФБР са нахлули в имение във Вашингтон свързано с руския милиардер Олег Дерипаска, включен в списък със санкции. Алуминиевият магнат притежава компании, попаднали под санкциите на Министерството на финансите на САЩ през 2018. Тогава, Дерипаска беше принуден да се откаже от контрола си върху РусАл – най-големият производител на алуминий извън Китай. Говорител на Дерипаска каза, че претърсеният имот е собственост на членове на семейството.