Google с нови функции на Search, Maps, Nеst, Travel

Кейт Бранд, директор по ефективността и устойчивостта на Google

11:14 | 9 октомври 2021
Преводач: Вера Рашева

При търсенето е налице постоянен голям интерес към устойчиви действия. Знаем, че хората се опитват да направят по устойчив избор.

Ето защо миналата година, по повод нашето трето десетилетие на дейност в областта на климата, в Google решихме да помогнем на милиарди хора да направят нов устойчив избор до 2022 година.

Разбрахме, че една от най-големите пречки е, че хората не разполагат с необходимата информация или инструменти. И считаме, че тук могат да се вместят нашите продукти.

Затова обявихме нови функции при Search, Maps, Nеst, Travel.

Помагаме на хората да разберат за въглеродния отпечатък от пътуването им като им даваме полезен контекст, запознаваме ги с потенциално налични маршрути или устройства, при които е налице по-голяма ефективност на потреблението на гориво. Освен това ги улесняваме да подпомагат чистата енергия от вкъщи.

Ето защо считаме, че най-добрият начин да сме полезни, е да направим устойчивият избор най-лесен.

Как ще идентифицирате най-икономичната сушилня? Например Google прави ли ли собствени проучвания, за да популяризира определени продукти?

Google Shopping предоставя полезна информация на хората, които правят голяма покупка – например покупка на домакински уред (фурна, бойлер), за да открият възможно най-икономичното и устойчиво решение.

Тези предложения се показват при функцията за търсене и хората могат да кликнат върху тях, за да научат повече за избора, който имат.

Разполагате и с Google Maps. Имате Waze. Как определяте маршрути, при които е налице по-голяма ефективност на потреблението на гориво?

Една от функциите, които пускаме в САЩ, e свързана с екологичните маршрути. И често се случва така, че най-бързият маршрут е също и маршрутът с най-ефективно потребление на гориво. А ако не е така, в самото приложение показваме дали е наличен по-ефективен  маршрут и помагаме да се разбере въздействието.

Така хората могат да изберат екологичната опция, която им звучи логично.

Изчислихме, че предприемането на такава промяна ще спести количество въглерод, колкото бихме спестили от емисиите, ако спираме по 200 000 коли всяка година.