Standard Chartered: От Китай се задават леки препятствия

Стив Брайс, гл. инвестиционен директор, Standard Chartered Wealth Mgmt

15:27 | 28 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Говорихме как Китай изглежда сериозен в натиска си срещу дълга и въглеродните емисии. Сега обаче въпросът е на каква цена? Дали охлаждането на китайската икономика е не е по-голям риск от спирането на изкупуванията на активи от Фед?

Определено Китай изпреварва тревогите около спирането на стимулите на Фед и ускоряването на графика, което пазарът пренебрегна. Ясно е, че това, което става в китайската икономика е много повече следено по света в момента.

Без съмнение ще има забавяне на икономиката догодина.

Почти всички го очакват.

Не е изненада.

Въпросът е докъде ще се разпростре и какви последици ще има за глобалния ръст.

Според нас глобалният ръст ще остане доста добър тази и следващата година. Но явно от Китай се задават леки препятствия.

Какво мислите за заразяването в момента и каква е връзката?

Според нас всичко, което засяга глобалното икономическо възстановяване чрез намаляване на инфлационния натиск ще позволи то да продължи дългосрочно. Това ще бъде добре за пазарите на активи, особено на рисковите активи като например акциите.

От тази гледна точка можем да кажем, че не е непременно зле.

Особено когато Западът се възстановява много силно.

Инфлационният натиск се повиши поне временно. От тази гледна точка можем да кажем, че това е позитивна новина. Пазарите изпитват лека волатилност от миналата седмица, но като цяло пазарите на акции се представят доста добре.

Ние все още предпочитаме Европа. Очевидно имаме експозиция към Азия и по-точно към Китай, но резултатите от изборите и фактът, че доходността по 10-годишните облигации расте подкрепя стойността. Това според нас показва, че европейските акции ще се представят по-добре в бъдеще.

Колко волатилен ще бъде пазарът на облигации тази седмица?

Май ще бъде малко по-волатилен, отколкото говорехме преди 48ч. Има твърда основа за доходността на 10-годишните държавни облигации и ситуацията показва, че може да се повиши още малко.

Според нас най-важното е начинът, по който акциите на ръста ще го възприемат. Ясно е, че когато в началото на годината имаше пик, това се отрази на ръста, но стойността се представи добре.

Стойността стабилизира основата, това показва графиката й тази сутрин. Формира солидна база и започва да расте.

Не сме гледали последните промени, така че все още остава въпросът кога ще стане. Според нас обаче би трябвало да купуваме стойност и да очакваме нови ръстове тази година.