Ще влезе ли Китай в ТТП

Джеймс Мейгър, Bloomberg

03:41 | 18 септември 2021
Преводач: Мария Попова

Това е интересна стъпка предвид хладните отношения на Китай с някои от членовете на Транстихоокеанското сътрудничество. Какво иска да постигне Китай с кандидатурата си?

Китай усилено предприема стъпки за членство в регионални търговски организации. Те имат много силни връзки с АСЕАН.

Китай и редица членове на ТПП наскоро подписаха търговско споразумение, което е напълно различно и включва Канада, Япония, държави членки на АСЕАН. Китай се опитва да разшири обхвата на своите търговски споразумения, за да увеличи възможностите си за безмитна търговия. Но другата им цел е да отстранят САЩ от контрола и влиянието върху икономическата ситуация в Азия.

Ако Китай се присъедини към ТПП, то те ще могат да изключат САЩ от него, защото приемането на членове трябва да е единодушно. Така че ако Китай станат член, те могат да кажат, че не искат САЩ да станат член.

Очевидно е, че те се опитват да разширят търговията, но освен това се опитват да затвърдят това, което смятат за своя роля – икономическото сърце на Азиатско-тихоокеанския регион.

Ще позволят ли на Китай да се присъедини?

Необходимо е единодушно съгласие от всички единадесет страни членки. Не е ясно дали ще го получат, защото в момента Китай има проблеми с Австралия, налице са и проблеми с Канада заради случая с Мън Уанджоу.

Япония е категорична, че Китай трябва да отговори на изискванията, а и не са особено ентусиазирани. Те по-скоро биха искали първо да подпишат споразумение с Китай, Южна Корея и Япония.

Позицията изразена от японски дипломати е, че предпочитат първо да подпишат тристранното споразумения за търговия, а по-късно да обмислят и присъединяване към ТПП.

Има много държави, които не са особено доволни Китай да се присъедини. Има и много икономически неизвестни относно това дали Китай реално може да отговори на стриктното споразумение.

Държавните субсидии, държавните предприятия, условията на труд – по тези въпроси Китай ще трябва да промени вътрешната си политика, за да отговори на условията от споразумението за сътрудничество. Не е ясно дали иска  и дали могат да направят тези промени.