Ефимова: Газпром е изпълнил договорите си за доставки с Европа

Катя Ефимова, старши научен сътрудник на Оксфордския институт за енергийни изследвания

14:24 | 17 септември 2021
Обновен: 14:48 | 17 септември 2021
Преводач: Петя Кушева

Ясно е, че има глобална криза в доставките на газ и има много фактори, които я предизвикат.  Така че това е истинска буря, тъй като има верига от събития, които я причиняват. А новината за британския кабел е просто допълнение към целия списък.

Ако погледнете прогнозата за снабдяване на Газпром, която компанията направи през май тази година и която актуализира в края на август, те предупредиха Европа, че предлагането му ще бъде в определен диапазон и ще увеличи цифрата до около сто осемдесет и три млрд кубични метра.

През август те просто потвърдиха тази прогноза. Така че никоя държава не би могла да каже, че Европа не е била предупредена.

Газпром каза на европейците какви ще бъдат доставките им. Така че да се говори за задържане на снабдяването... Аз лично не подкрепям това мнение.

Мисля, че има няколко намека в този въпрос. Има ли недостиг на капацитет за износ, който Газпром изпитва? Има ли потенциален недостиг в снабдяването т.е. Газпром  просто няма достатъчно газ в момента?

Впечатлението ми е, че „Газпром“ наистина прави това, което е физически възможно, защото газовите находища не са вълшебни купи за каша. Те имат определен дебит, според който може да се направят определени неща. Изглежда, че те правят всичко, което могат.

Разбира се, приоритет им е да запълнят своите вътрешни складове за дългата зима. И точно това правят сега. А моето мнение е, че след това ще може да предложат освободения газ за Европа.

Важно е да се каже, че Газпром към днешна дата е изпълнил всички свои договорни задължения за доставка към Европа. Не е нарушил нито един договор. Така че сега дава приоритет на руските складове.

След като е удовлетворен от постигнатото комфортно ниво, защото е задължен съгласно руското законодателство, според мен ще може да предложи газ на Европа, който може да дойде, ако е сертифициран навреме или ако капацитетът на Украйна не е напълно зареден ....

Вижте втора част на видеото.