Boeing: С COMAC производителите са самолети стават три

Марк Алън, главен директор по стратегиите, Boeing

13:30 | 17 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Възстановяването на пазара досега бе главно при тяснофюзелажните самолети. Ще Изчакаме да видим кога ще започне и при широкофюзелажните. В момента обаче по-малките водят. Вие се борите с проблемите около програмата на МАХ, знаем за това и пак ще говорим. Чудя се дали сега откривате възможност за производство на тяснофюзелажни самолети, не цялата програма МАХ.. Но ако Airbus - А321 е силно конкурентен и техният най-добър самолет за момента, дали и на вас не ви трябва нов самолет, с който да излезете насреща? Влиза ли това в стратегическия преглед и цифрите, които представихте?

В резултат на ситуацията сте прав, че тяснофюзелажните в момента водят. Лоукост авиокомпаниите са много силна част от ръста. Те имат предлагане, с което продават направо на пътниците, които искат да пътуват. Говорихме вече за това.

Ясно е, че тяснофюзелажните са важни и ние го знаем. Ценим промяната.

Виждате прогнозите на Boeing.

От 64% дял при тяснофюзелажните самолети сега, ние ще постигнем 68% дял от пазара за 10г.

Ясно е, че за нас това е важен сегмент от гражданските ни самолети. Отделяме много време на клиентите си и мислим за техния флот и техните маршрути и как ще се увеличат през това време. Това диктува в какви самолети инвестираме.

Ясно е, че днес нямаме никакви новини за нови самолети.

Сега най-важното е да мислим за пазара, което хората отдавна чакат.

Време е и всички ние да се подготвим за ръста, който ще засегне цялото ни стратегическо планиране.

От Китай ли ще дойде този ръст? Вие сте бивш президент на Boeing в Китай. Прекрасно знаете как работи пазарът там. Кога ще имате яснота за подновяването на сертификата на МАХ в Китай? Освен това говорите с много голяма перспектива напред. Кога COMAC ще стане сериозен конкурент на дуопола в момента? Кога ще бъде променен?

МАХ се върна в небето на повече от 140 страни по света. Много сме доволни от това. В Китай очакваме връщане в експлоатация. Имахме планиран тестов полет за регулатора там в средата на август и продължаваме да работим с властите по всички технически елементи, които ще ни върнат сертификата за Китай.

Както и по цял свят, там също следваме насоките на регулатора и графика му. Постигаме голям напредък в редица страни. Получихме наскоро разрешение за Индия и Сингапур, така че МАХ наистина се завръща много силно и това много ни радва.

Питах ви за 20-годишната ви прогноза – това включва ли дуополът да изчезне? Ще излезе ли и COMAC на пазара. Китайски авиопроизводител ли ще отговори на това търсене, вместо европейски или американски?

Всички следим ситуацията. Тази година COMAC направи доставка на първия си С919 за китайски клиент. Ясно е, че този пазар ще има три производители в бъдеще.

Използваме тази възможност да се конкурираме и сътрудничим. Признаваме, че ще има нова динамика на пазара.

В момента обаче имаме страхотно предлагане. МАХ е най-ефективният тяснофюзелажен самолет на света. Той се представя прекрасно и затова виждаме много силно търсене. Имаме 7 месеца на ръст на поръчките за МАХ и през август – също.

Авиокомпаниите пак се връщат към него, защото смята, че той ще бъде важна част от техният флот в бъдеще.