Covax: Не достигат ваксини за държавите с нисък доход

Марк Кръмптън, Bloomberg News

12:36 | 9 септември 2021
Преводач: Мария Попова

Covax, групата за споделяне на ваксини, заяви, че би трябвало да успее тази година да осигури ваксини срещу ковид-19 за не повече от 20% от хората в бедните държави. Те заявиха, че очакват малко над 1,4 милиарда дози ваксини, което е доста по-малко от целта им от 2 милиарда дози за 2021. Партньорите на Covax като Световната здравна организация често критикуват дисбаланса между богати и бедни държави по отношение на достъпа до ваксини срещу ковид-19.

Германия иска да ускори националната си ваксинационна кампания през така наречената „седмица на действието“. Здравният министър заяви, че усилията ще са съсредоточени в спортни зали, църкви, детски площадки и офиси. Целта е да бъдат улеснени хората, които искат да се ваксинират. До момента, по данни на здравното министерство, малко под 62% от населението на Германия е напълно ваксинирано.

В Бразилия, президентът Болсонаро събра на митинг хиляди поддръжници като демонстрацията цели да се укрепи позицията му. Събитието вероятно е отблъснало умерено настроените гласоподаватели, а благодарение на тях той спечели изборите. Одобрението за президента Болсонаро се срина преди началото на предизборната му кампания за следващата година.

Проблемите в снабдителната верига, дължащи се на пандемията ще продължат да спъват индустрията по целия свят. Финансовият министър на Египет, Мохамед Мааид заяви, че снабдителните вериги в страната значително са се подобрили.