Бърнстийн: Инфраструктурният план може да открие 2 млн работни места

Джаред Бърнстийн, член на съвета на икономическите консултанти към Белия дом

19:10 | 5 август 2021
Преводач: Мария Попова

Помислете от колко време не са правени подобни инвестиции – инвестиции в пътища, в железопътен транспорт, в широколентов интернет, в чиста питейна вода.

Именно защото дълго време не сме инвестирали, ние не само сме ощетили икономиката по отношение на предлагането, но и по отношение на нейната производителност, нейната ефикасност заради трудностите за стоките да достигнат до пазарите. Често се повдига въпроса за здравето на децата, които растат в райони, където водопроводите все още са от олово. А между другото, има около 400 000 училища и детски градини, които също са потърпевши.

Една от причините за двупартийния напредък е, че и републиканци и демократи отдавна признават необходимостта да се направят такива инвестиции. И това стана едва при този президент.

Приблизителните изчисления на Moody’s Analytic сочат около 2 милиона работни места годишно. И това е базата, без тези програми и ръстът на заетостта с тези програми.

Мисля, че ключът към напълно логичния ви въпрос е че не само в закона за инфраструктурата, но също и в плана „Да изградим отново и по-добре“, с който президентът продължава да е ангажиран има включени мерки, целящи да увеличат предлагането на работна ръка в икономиката.

Една от реалните пречки пред хората и особено пред социалните работници, пред родителите и особено пред майките да се върнат на трудовия пазар е липсата на достъп до грижи за децата и възрастните, която да е на поносими цени.

Отварянето на държавните училища е друга страна на проблема. Ваксинационната програма е от огромно значение и за двете страни на това уравнение.

Заложените мерки ще помогнат за увеличаване на предлагането на работна ръка за икономиката, а между другото, с течение на времето това също смекчава инфлацията. Така че много са причините тези инвестиции да са важни за икономическия растеж.