RBNZ допълнително ограничи ипотеките

Вони Куин, Bloomberg News

11:18 | 3 август 2021
Обновен: 11:23 | 3 август 2021
Преводач: Мария Попова

Ипотеки

Новозеландската централна банка допълнително ограничи достъпа до ипотеки заради покачващите се цени на жилищата. RBNZ планира да намали стойността минималния депозит изискван от банките от първи октомври. Банката възнамерява да въведе и ограничения при съотношението дълг/приход и/или при лихвените проценти. Пазарът на недвижими имоти в Нова Зеландия е един от най-горещите в света. Цените са скочили с 30% до момента.

Пътуване

САЩ повишиха предупреждението за пътуване в Южна Корея до ниво 2 като се позовават на умерен риск. Междувременно президентът Мун Дже-Ин заяви, че ваксинационната кампания продължава по график и че хората с частична или пълна ваксинация скоро ще надвиши 20 милиона.

Турция

В Турция бушуват горски пожари за шести пореден ден в близост до няколко популярни туристически дестинации. Унищожени са гори по южното крайбрежие. Поне 8 души са загинали, а туристи са спасявани с лодки. Призиви за международна помощ с хаштаг HelpTurkey набират популярност в чужбина, но си навлякоха гнева на все по-непопулярния президент Ердоган.

Олимпиада

Американската гимнастичка Симон Байлс ще се завърне в състезателната програма на Олимпийските игри. Тя ще участва днес в индивидуалната надпревара при жените на греда. Байлс се оттегли от състезанието преди това като се позова на проблеми с психичното здраве. Преди 5 години тя спечели бронзов медал на греда в Рио. В състезанието ще участва и Суниза Лий.