Биткойн твърди, че използва повече ВЕИ, част 2

Мелтем Демирос, главен директор Стратегии, CoinShares

19:30 | 14 юли 2021
Преводач: Силвия Грозева

Биткойн мрежата е лесна за атаки, защото е единствената индустрия в света, която е изключително прозрачна в потреблението си на енергия.

Чудесно е, че няколко фирми, включително и моята публикуваха първото изследване, в която откриваме, че над 73% от копаенетето на биткойн се прави с ВЕИ.

Главно с хедроелектрическа енергия в района на Съчуан. Миналата година Центърът в Кеймбридж за алтернативни финанси направи собствено проучване, с което заключиха, че над 40% от копаенето на биткойн е с ВЕИ.

Миналия месец новият Североамерикански съвет за копаене на крипто, чиито членове са всички публично листнати компании-миньори споделят информация за енергийното си потребление, обяви, че 56% от енергията е от ВЕИ.

Делът на ВЕИ в американската мрежа е едва 19%.

Така че биткойн е вече три пъти по-енергийно устойчив от американската енергийна мрежа.

Не се говори достатъчно за това.

Бих добавила още, че при ESG не става дума само за околната среда, а и за управление на климатични и социални отговорности и всички данни показват, че това е мрежа, която дава финансова свобода за стотици милиони хора по света.

Повечето традиционни банки и финансови системи не могат да кажат същото. Те са много централизирани и властта при тях е под контрола на малка група хора.

Докато биткойн в много отношения е точно обратното.

Абсолютно и в момента много миньори на биткойн работят с АЕЦ-ове, с инсталацията на нови ВЕИ. Едно от предизвикателствата е как да включим нови ВЕИ към мрежата.

Много е трудно само за една индустрия да контролира откъде идва токът.

Но вече миньорите на биткойн работят в тясно сътрудничество с производителите на ВЕИ, за да включват нови инсталации в мрежата, като използват биткойн като икономически стимул за това.

Ние не разчитаме на държавни субсидии, на още държавни разходи за инфраструктура, използваме стимулите на частните пазари, за да включваме нови ВЕИ инсталации в мрежата.