Биткойн твърди, че използва повече ВЕИ, част 1

Мелтем Демирос, главен директор Стратегии, CoinShares

19:00 | 14 юли 2021
Преводач: Силвия Грозева

Едно от най-хубавите неща за биткойн е, че е страхотен за всеки, който обича данни, като нас в CoinShares, са данните около хеш мощността, които са лесни за откриване в блокчейн.

Например ако говорим за хешрейта, има наистина голям спад. Сега сме горе-долу на януарските нива като хешрейт. Важно е, че голяма част от забраните за копаене засягат големите, индустриални центрове, които изискват много енергия от вецовете в провинция Съчуан.

Сега наблюдаваме миграция на това оборудване. Или се продава, или се мести към нови юрисдикции. По света миньорите на биткойн се опитват да намерят достъп до лоукост енергия, което в повечето случаи е ВЕИ.

Доста дейности се преориентират към САЩ, Казахстан, Исландия и други части на света, където може да се открие изобилие на енергия и възможност за колокация на големи мини, захранвани с ВЕИ.

О, с удоволствие ще ви обясня какво е хешрейт. Това е производителност.

Мрежата на биткойн представлява свързани ASIC, компютри, които правят изчисления – там се прави Poof of Work – доказателството за извършена работа. Хешрейт измерва свършената компютърна работа в биткойн мрежата.

Биткойн мрежата е огромна система от свързана компютърна мощ, която дава сигурността на биткойн. Така че в известен смисъл хешрейт е мярка за сигурността на биткойн мрежата като функция на броя компютри, които са там, за да я защитават.