Затягането на петролния пазар, част 1

Саид Абукарш, старши изпълнителен директор в Ark Capital

19:30 | 7 юли 2021
Преводач: Антон Груев

Мисля, че пропускаме най-важното. Петролът поскъпва от няколко тримесечия заради транспорта, а не толкова заради предлагането. Транспортът и неговите разходи са основният двигател. Ако насложите графика на движението на петрола и цената на товарите, те вървят ръка за ръка. Според мен петролът ще достигне 83-84 долара за барел.

А това е регионален конфликт за лидерство. И Обединените арабски емирства много ясно показаха, че искат да се отделят от политиката, която водят саудитците. В миналото, такъв отворен конфликт между двете държави беше нечуван.

Мисля, че това подчертава разликите в светската и отцепническата политика между двете държави. Така че Емирствата определено се отделят от общата политика, която водят саудтиците и искат да са независими.

До каква степен саудитците ще позволят това и ще разрешат този конфликт да стане обществено достояние – ще разберем в следващите седмици. Все пак си мисля, че това е краткотрайно явление за цените на петрола и според мен няма да продължи дълго или да доведе до поскъпване над 83-84 долара.