Затягането на петролния пазар, част 2

Саид Абукарш, старши изпълнителен директор в Ark Capital

19:30 | 7 юли 2021
Преводач: Антон Груев

Определено има риск от безконтролно поскъпване на енергийния пазар. В същото време смятам и че пазарът се движи от определени сценарии. Въпросът е и дали вярваме, че възстановяването ще зависи от растежа или ще се сблъскаме с проблеми във веригата на доставки. Но аз по-скоро мисля, че въпросът е в забавените доставки и растежът още дълго време няма да се нормализира.

Затова виждам краткосрочен риск към понижение, но той няма да е устойчив, защото Федералният резерв и останалите централни банки се подготвят постепенно да оттеглят политиката си.

Честно казано не мисля, че движението на енергийния пазар е краткосрочно. Не вярвам, че конфликтът между двете арабски страни ще продължи дълго, особено след като САЩ заемат страна и се застраховат срещу сериозно поскъпване на петрола. Определено в краткосрочен план не бих залагал на щатски долар срещу свързаните с енергията валути на страни от Г-10.

Ако видя, че щатският долар поевтинява срещу канадския, кроната или друга от изброените валути бих разглеждал дългите позиции. Но не бих заложил на дълги позиции във валути зависещи от енергията.