Може ли крипто да реши проблемите с изгарянето на природен газ

Чейс Локмилър, директор на Crusoe Energy

11:00 | 6 юли 2021
Преводач: Кирил Петков

Крипто може да бъде използвано за промотиране на полезна инфраструктура и улавяне на енергия, която иначе би била прахосана, подобно на изгарянето на природен газ в петролни находища.

От полза е да отключим стойност на отдалечени източници на възобновяема енергия, която не може да бъде впрегната никъде.

Така че световният отпечатък на енергийното потребление на биткойн е захранван от неупотребявани източници на енергия.

Решението на Crusoe е дигитално разсейване на горенето.

В петролната индустрия има процес, наречен изгаряне на газовете.

Петролните компании добиват петрол от кладенците, но трябва да се справят и с природния газ - страничен продукт от производството на петрола.

Когато не разполагат с нужната инфраструктура, за да транспортират газа до пазар, където може да бъде употребен, то нямат друг изход, освен най-икономичния и ефикасен начин да се отърват от газа като го изгорят.

Това създава огромна част от емисиите и разхищава иначе използваем източник на енергия.

Crusoe реши проблема като разпредели центрове за данни на място, там, където е производството на петрола.

Сега вместо да бъде изгорен газът бива използван за създаване на енергия за центрове, които изразходват много от нея за копаене на биткойн, решаване на сложни алгоритми за изкуствен интелект и пресмятане на графики и анимации.

Като цяло индустрията прие идеята с отворени обятия. За тях това е решение на изгарянето.  От самото начало отговорът на множество оператори бе, че не ги интересува какво правим с газа, стига да ги отървем от него. За тях това е екологичен проблем и голям бонус за тяхното производство.