Инфлацията в Русия не изглежда преходна

Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Института по международни финанси

08:00 | 1 юли 2021
Обновен: 09:09 | 1 юли 2021
Преводач: Антон Груев

Мисля, че става въпрос за прости сметки. Лихвата е 5,5%, а инфлацията – 6%, а базисна инфлацията инфлация нарасна значително. Най-малкото очакваме двете да се изравнят, а вероятно и лихвата да надвиши инфлацията. Според нас настъпателната политика ще включва увеличение между 50 и 100 базисни пункта по време на заседанието през юли. След това ще изчакат и ако до есента инфлацията не се забави, ни очакват още повишения.

Защо пазарът не реагира?

Защото Набиулина ги беше изплашила на последното заседание. Първо, тя ясно показа, че предстоят повишения на лихвите и отговори много ясно, че тогава са обмисляли 100 базисни пункта, а това беше явен призив за събуждане.

Епидемичната обстановка в Русия, както и на други места е истинска трагедия, но проблемът е, че отговорностите на централната банка включват да следи икономиката и инфлацията, която засяга много хора. Включително социално чувствителни части от населението. Затова не очакваме ковид да се отрази сериозно на икономическия растеж. Очакваме вътрешното търсене да остане високо, както и кредитирането. В такъв случай е вероятно да продължат с лихвените увеличения.