Препятствия за инфраструктурния план на Байдън

11:03 | 22 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

Инфраструктура

Надпартийният инфраструктурен план в САЩ на Джо Байдън среща пречки в Сената. Съветник на президента каза, че той продължава да е против повишение на данъците за средната класа. Планът включва 1,2 трлн долара за 8г за ремонт на инфраструктура като пътища и мостове. Президентът трябва да спечели републиканците, но и прогресивните демократи, които искат лидерите на републиканците, които вече получиха отстъпки, да гарантират подкрепа за социални разходи като климат и здравеопазване.

Броят на американците, пътували със самолет за ден се увеличи с 12% от предишния ден по данни на транспортната администрация. TSA каза още, че общият брой на пътниците е достигнал 2,1 млн в неделя, което повече от 590 хиляди същия ден миналата година.

Крипто

Бившият министър на финансите на САЩ Стивън Мнучин се обяви срещу крипто в интервю за Дейвид Уестин от Bloomberg по време на икономическия форум в Катар:

"Вярвам, че много от тези индустрии трябва да бъдат регулирани. Да следват същите правила като банкова тайна, познаване на клиентите и не би трябвало да приличат на тайни швейцарски банкови сметки", каза Мнучин. "Докато работим много като например в Г-7 и Г-20, идеята е да спрем финансовия тероризъм, за да не може да се извършват атаки с цел откуп или друга незаконна дейност."

Мнучин каза още за Bloomberg, че вярва, че инфлацията ще принуди Фед да затегне монетарната политика в близките месеци и години.