Спад на вноса от САЩ за Китай за май

Вони Куин, Bloomberg News

10:59 | 22 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

Търговия

Вносът на американски стоки в Китай се забавя отново през май и праща целта на Пекин от първата фаза на търговската сделка още по-далеч в бъдещето. Китай купи индустриални, земеделски и енергийни стоки за 10 млрд долара миналия месец, най-малко от октомври. От януари 2020 вносът е почти за само 157 млрд долара, 40% от договорения обем.

Ваксини

САЩ ваксинира 150 млн души с две дози ваксина против Covid. Въпреки това в няколко щати случаите се ускоряват и много млади хора постъпват в болница. Силно заразният делта вариант, за пръв път регистриран в Индия се разпространява в южни щати със слабо ваксиниране.

Карантина

Хонконг се очаква да намали задължителната карантина и да облекчи едни от най-стриктните антипандемични гранични мерки. От 30 юни напълно ваксинираните хора с право на пребиваване ще влизат в града след 7-дневна карантина, вместо 21. Мярката ще включва и хора без постоянно пребиваване в Хонконг от юли.

Олимпиада

На Олимпиадата в Токио броят на зрителите ще бъде ограничен или до 10 хиляди души на състезание, или на 50% от капацитета на локацията, което е по-малко. Това означава, че националният стадион в Япония ще бъде една шеста пълен за церемонията по откриването на 23 юли. Целта е да се намали риска по време на най-голямото спортно събитие в света.