Как изглежда Олимпийското село в Япония

Куруми Мори, Bloomberg Токио

15:30 | 21 юни 2021
Преводач: Кирил Петков

Това е първата Олимпиада от цял век, провеждана по време на пандемия.

Намирам се в олимпийското и параолимпийско градче в Токио, където спортистите ще следват известен брой правила. Градчето е в квартал Харуми в Токио, далеч от центъра. Построено е на земя, отвоювана от морето, и се очаква да приеме около 18 хиляди спортисти и организатори от цял свят.

Нека започнем със спалните.

Всички легла в олимпийското градче са направени от твърд картон. По-здрав е от дърво. Погледнете рамката. Може да издържи до 200 килограма. Така че няма причини за тревога.

Но матракът е доста удобен. Но не ви ли изглежда малко? Организаторите искат Игрите в Токио да са най-екологичните Олимпийски игри. Рамките на леглата ще бъдат рециклирани в хартиени продукти, докато матраците ще бъдат преработени в нови пластмаси.

Сега да отидем за обяд. Това е главната трапезария. Тя може да побере 3 хиляди души едновременно. Капацитетът ѝ е намален от 4 хиляди поради Covid-19.

Ако сте се чудили какво ядат спортистите от световна класа, ето и някои от вариантите. Брезирано телешко с зеленчуци и сотирана треска с подправки. Пържена жълтопашата риба, свинско и окономияки. И даже темпура от царевица и зеленчуци.

Между всяко място има разделители. Очаква се сами да ги почистите с кърпичките след като приключите.

И нека приключим с площада. Това е една от главните локации и ще служи като място за събиране. Разполага с банка, пощенски клон, фотографско студио и други магазини. Комплексът е изграден от 40 хиляди дървени греди от 63 местни японски правителства.

Тази е от град Кумамото на остров Кюшу.

След игрите те ще бъдат разглобени и върнати за да се използват за пейки и други неща. Олимпийското градче ще бъде официално отворено на 13 юли.