ЕС вдига ограниченията за пътуване от САЩ

Марк Крамптън, Bloomberg

12:00 | 17 юни 2021
Обновен: 15:53 | 17 юни 2021
Преводач: Мария Попова

Туризъм

Bloomberg научи, че постоянните представители на държавите членки в Брюксел са се договорили да отменят ограниченията за туристически пътувания за американски граждани. Това е поредната стъпка към завръщане на нормалността. Някои държави от ЕС вече бяха разрешили пътувания на ваксинирани американци, но това решение означава, че ограниченията се премахват за целия съюз.

Франция

Франция ще отмени задължителното носене на маска на открито тази неделя, когато осем месечния вечерен час ще бъде прекратен 10 дни преди очакваната дата. В момента, Франция регистрира дневно 3900 случая на коронавирус, което е значително понижение от пика през март и април от 35 000 случая. Над 50% от възрастното население във Франция има поставена поне една доза от ваксина срещу Ковид-19.

САЩ-Русия

Руският президент Владимир Путин заяви, че той и президентът Байдън са се договорили за връщане на посланиците на техните постове. Това е опит да се понижи напрежението между двете страни. В Женева, срещата на двамата лидери продължи с часове. Господин Байдън и господин Путин преговаряха по спорни въпроси като кибер сигурността и политическите дисиденти, заради които отношенията между Съединените щати и Русия бяха изострени. Според Белия дом, президентът Байдън е казал на президента Путин, че Съединените щати ще реагират на действия, които противоречат на националните интереси.

Близък изток

Израелски бойни самолети атакуваха площадки на движението Хамаз в ивицата Газа. Това става след като изстреляните от Газа запалителни балони президвикаха пожари в южен Израел. Това са първите нападения след като новото израелско правителство пое властта в неделя и пъвите след като единадесет дневният конфликт от миналия месец приключи с примирие.