Самърс: Облекченията за безпрецедентно ускорени

Лари Самърс, бивш минитър на финансите на САЩ

10:49 | 15 юни 2021
Преводач: Мария Попова

5% годишен ръст на инфлацията. Още едно доказателство, че имаме проблем, че за икономиката има риск от прегряване и че Ковид все още не е в миналото. Фискалната политика е разтегната на ръба на възможното, паричната политика също. Потреблението се завръща с гръм и трясък. Как се напасва всичко това? Невъзможно е. Това ще доведе до проблеми и колкото по-скоро признаем, че е така, толкова по-добре.

Ето според мен нещо, което хората не виждат и върху което искам да привлека вниманието на зрителите.

Паричната политика не е константа, паричната политика е все по-облекчена. Когато лихвените проценти не се променят и инфлацията се покачва, реалните лихви се понижават.

Паричната политика постоянно става все по-облекчена тази година, въпреки че икономиката е в разцвет. И ако трябва да направите това, което правят анализаторите и повечето банки, а то е съвсем разумно, формирате широк индекс на финансовите условия.

Включвате финансовите пазари, включвате долара, дългосрочната доходност по облигациите и какво ли още не, тогава ще видите, че темповете на облекчение и степента на безпрецедентно облекчаване са ускорени.

Ние имаме преходна инфлация. Годишната инфлация за миналия месец, спрямо индекса на потребителските цени е над 10%. Със сигурност по-голямата част от нея е преходна. Има ясни индикатори за това като цените на автомобилите втора ръка. Но е елементарна грешка да се бърка идеята, че има известна преходна инфлация с погрешното допускане, че цялата инфлация е преходна и няма от какво да се тревожим.

Ако разгледаме по-трайните явления – недостигът на работна ръка е всеобхватен. Ако разгледаме най-големия компонент в индекса за цена на живота – жилищата – там е пожар. Както знаете, както всички знаят, голяма част от жилищата се продават над обявената цена. В много региони на страната инфлацията при жилищата е над 20%, значителна част от които все още не се отразяват в нито един индекс.

Ако се вслушаме в това, което казват мениджърите по доставките, в това, което домакинствата очакват – всичко подсказва, че сме на път да станем свидетели на промяна. И хората, които отстояват идеята за преходната инфлация трябва да се запитат наистина ли вярват, че при 10% растеж, какъвто очакваме това тримесечие, 10% растеж, какъвто се очаква през следващото тримесечие, при драстичен спад в безработицата или нарастване на недостига на работна ръка, дали всичко това ще е част от процеса намаляващ инфлацията? Не мисля така.