САЩ се нуждае от цялостна кибер стратегия

Леон Панета, бивш министър на отбраната на САЩ и директор на ЦРУ

18:00 | 9 юни 2021
Преводач: Петя Кушева

Не, мисля, че наблюдаваме увеличаване на тези атаки и притеснението ми е, че това не са само престъпни организации, очевидно търсещи откупи и как да навредят на нашата критична инфраструктура.

Те също така повдигат истински въпроси за националната сигурност, тъй като показват колко уязвима е жизненоважната инфраструктура на страната.

Поражда се безпокойство за това дали имаме подходящите защити да се справим с този вид атаки.

Най-големият проблем в момента е, че това е операция, която не е организирана. Всички действат самостоятелно. Всеки си копае в своята бразда. И това, което нямаме, е цялостна кибер стратегия за държавата, в която страната да работи с местната власт, с частния бизнес, с щатските правителства, като добре развива цялостен подход за осигуряване на защитата, от която се нуждаем, за да се справим с тези атаки.

Ако просто продължим да позволяваме на хората да действат самостоятелно, очевидно е, че точно сега при тези атаки на рансъмуер, това което правят компаниите - Colonial Pipeline е добър пример, JBS е друг пример - като плащат откупи, те изпращат сигнал до тези престъпни организациите да продължат да правят това, което правят. Мисля, че е опасно за страната.