Панета: Кибератаките стават оръжието на бъдещето

Леон Панета, бивш министър на отбраната на САЩ и директор на ЦРУ

18:00 | 9 юни 2021
Преводач: Петя Кушева

Наистина трябва да се съсредоточим върху това като реална заплаха за нашата национална сигурност.

Не е просто въпрос, свързан с нашата икономика, а и с националната ни сигурност.

Не можете да позволите жизненоважна инфраструктура да бъде атакувана по този начин, без последици не само върху нашата икономика, но и върху националната ни сигурност.

Важно е администрацията на Байдън да събере правилните хора. Има няколко неща, които трябва да се направят, както казах. Едното е цялостен план, който се занимава със защита на страната ни при кибератаки.

Второто, трябва много по-добро и по-тясно работещо партньорство между частния и публичния сектор. В момента всички са сами. Частният сектор се опитва да прави нещо. Някои вършат добра работа. Някои не. Това, от което наистина се нуждаем, е да имаме по-добро партньорство в тази област.

И трето, честно казано, трябва да инвестираме, за да имаме най-развитите технологии и най-добрите и най-умните хора, работещи в тази област. Защото това ще продължи да се развива като област, която аз вярвам, че е бойното поле на бъдещето.

 

Свързвам това с нашата загриженост за ядрените оръжия. Защото това, което направихме в крайна сметка, е да се опитаме да седнем и да се развием някаква рационална политика, която да се опита да ограничи развитието на ядрени оръжия.

Трябва да направим същото за кибер атаките. Те по същество се превръщат в оръжието бъдещето. Не е нужно да пращате изтребители. Нямате нужда от бомбардировачи. Всичко, което трябва да направите, е да седнете на компютъра и да внедрите сложен вирус, който на практика може да парализира една страна.

Поради тези заплахи е абсолютно наложително да се опитваме да работим с останалите в света, за да разработим стандарти за унифицирана реакция към кибератаки, за да се опитаме да въведем ред и рационалност спрямо това, което в момента е хаос.