Nasser Saidi & Associates: GCC се възстановяват добре

Айтира Прасад, ръководител на макроикономика в Nasser Saidi & Associates

11:02 | 8 юни 2021
Преводач: Петя Кушева

Възстановяването се вижда доста добре сред страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC). Ако погледнете някой от последните икономически показатели, всички са доста положителни, включително PMI.

Например равнищата на безработица спаднаха доста през четвъртто тримесечие на 2020г.

Всъщност най-положителното е, че процентът на участие на женския труд се е увеличил до 33.

При потребителските разходи нещата вървят нагоре. При електронната търговия транзакциите нарастват силно през последните няколко месеца. И като цяло от гледна точка на публичната и здравната политика Саудитска Арабия се справя доста добре.

Като цяло забелязваме тенденция към подкрепа на частния сектор. Това е голямо усилие в тази посока от страна на правителството.

Бяха обявени проекти за подкрепа на заетостта, и до момента тази година са 6. Още около 40 се очакват до 2022 г.

Всичко това подкрепя силно икономиката, както и частния сектор. И това би дало тласък на растежа в Саудитска Арабия.

Дубай

Нещата в момента се променят, защото Индия е един от най-големите пазари за ОАЕ и по-специално за Дубай. Ограниченията, свързани с Ковид 19 и спирането на полетите е огромен удар за туристическия пазар тук.

Но разбира се, има и други, които да запълнят празнината. Например най-новите цифри за туризма в Дубай, показват, че макар Индия за първи път да не през първите четири месеца, появиха се други пазари. Например Русия, Франция, много страни от Източна и Западна Европа, които повишават цифрите напоследък.

Надяваме се, че ограниченията няма да продължат дълго, след като дори в Индия вече ограниченията се разхлабват в някои щати и напоследък инфекциите намаляват.

Основното е, че има много вътрешен туризъм, ако мога да го нарека така, с много резервации за предстоящи ваканции. Това осигурява известно успокоение за сектора на хотелиерството. Има известен ръст по отношение на заетостта и приходите. Така че това е положително.