Дъдли: Фед са доволни от ръста на инфлационните очаквания

Бил Дъдли бивш директор на клона на Федералния резерв в Ню Йорк

21:30 | 4 юни 2021
Обновен: 22:25 | 4 юни 2021
Автор: Антон Груев

Във Фед са доволни, че тези очаквания леко се увеличиха, защото бяха доста ниски преди пандемията. Това е и една от причините, поради които банката промени дългосрочната си рамка на паричната политика. Те се стремят към средна инфлация от 2%, а не постигането на това ниво в един произволен момент.

Те искат да фиксират инфлационните очаквания и този лек ръст в очакванията още по-добре ги фиксира около ниво 2%. Мисля, че във Федералния резерв се радват от това развитие.

Но сте прав, инфлационните очаквания са доста постоянни и в такъв случай е доста трудно да се създаде дългосрочен проблем с инфлацията.

Според мен проблемът е, че затегнатите условия на пазарите увеличават заплатите, това се отразява на цените и оттам и на инфлационните очаквания.

Мисля, че сегашната инфлация ще бъде преходна, но е възможно да има по-дългосрочен проблем с нея заради промяната в паричната политика на Федералния резерв, а тя е, че много бавно ще увеличат краткосрочните лихви над 0.

Заплатите

Възможно е, но е трудно да си представим голяма спирала в инфлацията на заплатите, предвид че работните места все още са с 8 милиона по-малко, отколкото преди пандемията.

А въпреки че самата безработица не подсказва толкова затегнати условия на трудовия пазар, безработицата от 6,1% е много по-висока от тези 3,5% от преди пандемията.