Дъдли: Дълговият портфейл не е сигнал за край на стимулите

Бил Дъдли бивш директор на клона на Федералния резерв в Ню Йорк

15:30 | 5 юни 2021
Обновен: 15:39 | 5 юни 2021
Преводач: Антон Груев

Трябва ви натиск върху ресурсите, а той започва с трудовия пазар. Според мен е твърде рано да очакваме реален проблем с инфлацията, защото много хора още нямат работа заради пандемията.

Ако разгледате нивата на паралелна заетост от сега спрямо нивата от февруари 2020, преди да започне пандемията, работните места са с 8 милиона по-малко.

Освен това не усещаме и натиск от страна на заплатите. Въпреки че през първото тримесечие той беше малко по-голям, на годишна база възнагражденията на работниците в частния сектор са нараснали с 2,8%.

Трудно може да има инфлационен проблем, ако заплатите почти не мърдат.

Контрол на инфлацията

Мисля, че все още имат контрол, защото могат да управляват темпа на икономически растеж и условията на трудовия пазар. И в крайна сметка това увеличава инфлацията. Все пак Фед не може да контролира всичко.

Смущенията в търсенето, на които ставаме свидетели са пример за това. Големият скок в цената на употребяваните автомобили е комбинация от няколко фактори.

Забавянето в производството на чипове, което влияе върху броя нови коли. Освен това, търсенето от страна на компании за наем на автомобили, които отново се връщат на пазара.

Дълг

Мисля, че това, което от банката правят с портфейла от корпоративен дълг не е свързано с разбирането за затягане на паричната политика.

Причината е, че този портфейл е много малък като обем и обикновено не е нещо, което те държат като част от своя микс от активи.

Не бих считал това решение като сигнал за изготвяне на график за намаляване на стимулите и увеличаване на краткосрочните лихви.