Китай вдигна възрастта за пенсиониране

Софи Камарудин, Bloomberg News Софи

10:00 | 1 юни 2021
Обновен: 10:49 | 1 юни 2021
Преводач: Антон Груев

Демография

Китай разреши на всички двойки да имат до 3 деца заради намаляващата раждаемост в страната. Според агенция Синхуа, решението е било взето по време на среща на Политбюро на Комунистическата партия и в присъствието на президента Си Дзинпин. Освен това е било взето решение да се увеличи и пенсионната възраст след като преброяването показа спад в работещото население на страната.

PBOC

Китай увеличи изискването за задължителните резерви от чуждестранна валута на банките. Това е най-явната мярка до момента за ограничаване на поскъпването на юана. От 15 юни, финансовите институции, ще трябва да държат 7% от чуждестранната си валута като резерви. Това е увеличение с 2 процентни пункта и е 1-вият случай, при който Китайската народна банка предприема подобен ход от над 10 години. През последните дни юанът достигна 3-годишен връх.

Бразилия

Ново проучване показа, че ваксината на Sinovac може ефикасно да овладее Ковид-19 в малко бразилско градче, където бяха имунизирани 75% от населението с 2 дози. Проучването може да ни покаже каква част от хората трябва да бъдат ваксинирани, за да се справим с пандемията. След поставянето на втора доза от препарата е бил отчетен рязък спад на смъртни случаи, хоспитализации и брой заразени.

Пакистан

Властите в Пакистан обмислят още един пакет стимули в подкрепа на икономиката, която се бори с нова вълна болни от Ковид. Подробностите са неизвестни, но наскоро назнaчения финансов министър Шаукат Тарин е вносител на предложението. Според информация на Bloomberg, мерките могат да са фискални, монетарни или и двата вида. Очаква се пакистанската икономика да нарасне с 3,9% за годината след един от редките си спадове.